Nestlé objavio brojke: prodaja im 4 puta veća od godišnjeg proračuna Hrvatske!

Objavljeno, 19. listopada 2022. Financijer
# Foto: NESTLE / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Švicarski multinacionalni div Nestlé ostvario je u prvih devet mjeseci ove godine ukupne prihode od 69,1 milijardu švicarskih franaka, što je oko 530 milijardi kuna.

To je, primjerice, više od tri godišnja državna proračuna RH; hrvatski proračun za ovu godinu trebao bi iznositi oko 165 milijardi kuna. Lani je Nestle imao oko 668 milijardi kuna prihoda, a to je ravno četiri proračuna Republike Hrvatske.

Rast je iznosio 9,2 posto, od čega na povećanje cijena proizvoda otpada 7,5 posto. Nestlé je vodeća svjetska prehrambena kompanija koja zapošljava oko 291.000 ljudi. Nestlé u Hrvatskoj ima 115 radnika.

„Devet mjeseci ove godine obilježili su vrlo dobri poslovni rezultati i dvoznamenkasti organski rast zemalja Sjevernog Jadrana – Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Na razini regije on iznosi 10,7 posto, dok u Hrvatskoj doseže 10,6 posto.

Laurentiu-Florin-Dimitriu-generalni-direktor-kompanije-Nestle-za-Hrvatsku-Sloveniju-i-Bosnu-i-Hercegovin
Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu / Foto: NESTLE

Uz organski, dvoznamenkasti rast u Hrvatskoj bilježe Nestlé Professional, kulinarski i konditorski proizvodi te dječja hrana“, istaknuo je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Po kategoriji proizvoda, Purina PetCare pružila je najveći doprinos organskom rastu. Prodaja kave rasla je visokom jednoznamenkastom stopom, s pozitivnim rastom prodaje za brendove NESCAFÉ, Starbucks i Nespresso. Rast prodaje dječje hrane dostigao je dvoznamenkastu stopu.

Konditorski proizvodi zabilježili su dvoznamenkasti rast, a među njima se posebno ističe brend Kit Kat. Prodaja vegetarijanske i hrane na bazi bilja, predvođena Garden Gourmet proizvodima, nastavila je rasti dvoznamenkastom stopom.

U Nestleu do kraja godine očekuju organski rast prodaje od oko 8 posto, dok bi osnovna marža operativne dobiti trebala dostići oko 17 posto.


Tagovi: 2022 DRZAVNI PRORACUN NESTLE PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO