Nestašica lijekova: nema Klavocina i Neofena, ostajemo i bez Lupoceta!

Objavljeno, 31. kolovoza 2022. Zdravlje
# Foto: ŽUPANIJA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Zbog poremećaja u lancima opskrbe, u Hrvatskoj je nestašica više lijekova različitih oblika i pakiranja.

Proteklih je tjedana najaktualnija nestašica Plivina antibiotoka Klavocin, najpropisivanijeg penicilina u Hrvatskoj. Na tržištu, doduše, ima i drugih penicilina koje sadrže djelatnu tvar amoksicilin, ali ne tako učinkovitih. Plivin lijek, naime, osim amoksicilina, ima i klavulansku kiselinu.

Ovog časa u ljekarnama uglavnom se može naći Klavocin sirup, ali tableta nema “ni za lijek”. Prema neslužbenim informacijama, dva su ključna razloga nestašice: prvi je poremećaj u opskrbi sirovinom, a drugi iznimno visoka potrošnja zbog Covida i upala koje je ta bolest izazivala, a liječile su se Klavocinom.

Kako se doznaje u farmaceutskim krugovima, Klavocin bi se trebao vratiti na hrvatsko tržište u punom opsegu najkasnije do kraja rujna.

Na svjetskim se tržištima, tako i hrvatskom, događa i nestašica paracetamola i ibuprofena. Te se sirovine uglavnom nabavljaju iz Indije i Kine, najvećih svjetskih proizvođača, a tamo je zbog Covida osjetno smanjena proizvodnja u tvornicama, pa mnoge farmaceutske tvrtke duže čekaju isporuku.

Veliki poremećaj

Tako je u Hrvatskoj već mjesecima prisutna kronična nestašica Belupovih Neofen čepića za skidanje temperature kod beba. U ljekarnama u Osijeku, primjerice, ovih se dana ti čepići uopće ne mogu nabaviti, a drugdje su ih počeli dobivati.

No, kako je Belupo ostao bez većine zaliha paracetamola, doznajemo u toj tvrtki jučer, idućih se tjedana očekuje i nestašica Lupocet tableta. Lupocet je, inače, najprodavaniji bezreceptni lijek u Hrvatskoj, a koristi se za snižavanje temperature te djeluje na živčani sustav.

Uostalom, farmaceutske kompanije muku muče s nabavom mnogih aktivnih supstanci koje služe za proizvodnju generičkih lijekova. Osim amoksicilina i paracetamola, nedostaje glavnih sastojaka nekih često propisivanih lijekova protiv epilepsije, želučanih tegoba, bolesti srca, itd.

Problem je što nitko ovog časa ne zna koliko će trajati taj veliki poremećaj u opskrbnim lancima, odnosno hoće li se u skorije vrijeme normalizirati situacija u tvornicama u Indiji i Kini, najvećim svjetskim proizvođačima generika.


Tagovi: ANTIBIOTIK BELUPO KLAVOCIN LUPOCET NEOFEN NESTAšICA LIJEKOVA PLIVA

NEDAVNO OBJAVLJENO