TVRTKA KONTROVERZNOG PODUZETNIKA

Nepalci došli raditi k nama, a onda im stigla ponuda: minimalac ili otkaz

Objavljeno, 14. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: RTL Potraga / Nepalci u uredu varaždinskog odvjetnika
AUTOR
Redakcijski tekst

Gorko iskustvo doživjeli su ovih dana radnici iz Neapala, njih 17, koji su došli raditi u varaždinski Vis Promotex, tvrtku iza koje stoji kontroverzni poduzetnik Davor Patafta.

Vis je poznat po proizvodnji suncobrana, a Patafta po sudskim procesima protiv njega i gradonačelnika Ivana Čehoka. Patafta je danas varaždinski gradski vijećnik.

Uglavnom, kako otkriva RTL potraga, Nepalci su u Varaždin prije nekoliko mjeseci došli raditi za 4000 kuna neto. No, sad su im ponudili ugovor na minimalac, odnosno 3200 kuna. Ili to, ili otkaz.

“Posao smo pronašli preko naše agencije u Nepalu. Rekli su nam da je to europska zemlja, da možemo uštedjeti i pomoći obiteljima. Zato smo došli”, rekao je za RTL Kunchang Tamang iz Nepala.

U Hrvatsku je njih 17 došlo zahvaljujući kvotama za strane radnike. Agenciji u Nepalu svatko morao je platiti nevjerojatnih 7000 eura.

Zasad su dvojica radnika odbila novi ugovor na minimalac i vraćaju se kući, a 15 će, čini se, potpisati. I barem privremeno ostati u Hrvatskoj. Plaćaju im doduše smještaj, ali njih 17 živi zajedno u jednoj maloj kući.

“Kroz tih 4-5 mjeseci koliko su oni radili izdvojila su se 3 ili 4 radnika koja su kontinuirano bila u problemu, znači aljkavost na poslu, nedolasci na posao, tučnjave, korištenje mobitela, odlazak s radnog mjesta”, rekao je suvlasnik tvrtke Vis Promotex Marijo Bucina za RTL potragu.

Nepalski radnici koji su se za pomoć obratili odvjetniku Hrvoju Petriću kažu kako to nije istina. Tu su, upozoravaju, došli raditi i slati novac kući, pa su davali i 200 posto na poslu.

Odvjetnik Petrić tvrdi da se ovdje sigurno radi o ucjeni. S druge strane, suvlasnik tvrtke Vis Promotex kaže kako nikakve ucjene nije bilo. 


Tagovi: MINIMALAC NEPALCI PATAFTA VARAZDIN VIS

NEDAVNO OBJAVLJENO