NAŠI ZNANSTVENICI UTVRDILI MUTACIJE

Neobično otkriće: koronavirus iz šest hrvatskih gradova nije isti

Objavljeno, 20. srpnja 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Koronavirus koji je u šest hrvatskih gradova zarazio stotine osoba nije sasvim jednak, zaključili su znanstvenici iz Zagreba.

Riječ je o uzorcima pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka kojima su metodologijom dubinskog sekvencioniranja dr. sc. Anamarija Slović i dr. sc. Jelena Ivančić Jelečki odredile sekvence cijelih genoma virusa, otkriva Večernji.

Znanstvenici su odredili sekvence cijelih genoma virusa SARS-CoV-2 iz uzoraka pacijenata iz šest hrvatskih gradova. Uočili su neke razlike u njima, ali puno značenje tih razlika tek će se spoznati.

Posebno je značajno pitanje koliko ta promjena strukture virusa utječe na njegovu zaraznost, širi li se brže i uzrokuje li različite simptome bolesti. Odgovori na ta pitanja važni su za izradu učinkovitog i sigurnog cjepiva.

Prema dosadašnjim spoznajama, smatra se da je originalni soj virusa iz Kine do Europe mutirao i da je ta mutacija, naziva D614G, prešla u Ameriku. To je danas dominantan soj koji cirkulira svijetom.

Toj se mutaciji, među ostalim, pripisuje veća zaraznost, ali znanost to tek treba dokazati. Takva dominantna mutirana varijanta korone utvrđena je u spomenutim uzorcima briseva iz šest analiziranih hrvatskih gradova, piše Večernji.

U svih šest uzoraka utvrđeno je da su mutirana D614G varijanta virusa, a još se treba utvrditi je li to zaraznija varijanta. Nije dokazano da izaziva teže simptome od originalnog soja, ali je utvrđeno da ljudi inficirani tom mutacijom imaju veće koncentracije virusa u sebi.


Tagovi: GRADOVI MUTACIJE VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO