TUŽITELJI PODNIJELI ŽALBU

Neobičan slučaj: Ivan lažne eure dao poznaniku, ali na sudu je oslobođen

Objavljeno, 18. listopada 2019. Vijesti
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivan (41) predao je lažnu novčanicu od 200 eura poznaniku Dragutinu, ali na suđenju je oslobođen optužbe premda je već pravomoćno osuđivan za dilanje krivotvorenih deviza.

Neobičan sudski epilog dogodio se ovih dana na Općinskom sudu u Zlataru, a Državno odvjetništvo već je uložilo žalbu na oslobađajuću presudu. Prema optužnici, Ivan je lažne eure predao Dragutinu koji je trebao obnoviti kuću njegova bratića Željka.

Naveo je kako ga je bratić, koji je s njim radio u Dalmaciji, zamolio da novac odnese Dragutinu. Nije, veli, pojma imao da je riječ o lažnoj novčanici.

Zanimljivo, Ivan i Željko zajedno su ranije osuđeni zbog krivotorenih novčanica od 500 eura i 100 dolara: Ivan je dobio 14 mjeseci, a Željko tri godine zatvora. Željko je kasnije dobio još deset mjeseci zbog 38 lažnih novčanica od 200 eura.

Kvalitetna krivotvorina

Kako je onda Ivan oslobođen na suđenju za lažne eure, na kojem je dokazano da je upravo on kuvertu s novčanicom predao Dragutinu? Nisu mu dokazana “subjektivna obilježja bića kaznenog djela”, tumači sudac.

Ivanu je u prilog, navodi se u presudi, svakako išlo i to što je s Dragutinom otišao u poštu u Varaždin promijeniti eure. To dokazuje kako nije znao da je novčanica lažna, navodi sudac.

“Uzela sam podatke od osobe koja je došla promijeniti novčanicu, upisala  serijski broj i stavila je pod UV lampu. Novčanica nije pokazivala nikakvih sumnjivih znakova”, svjedočila je djelatnica pošte.

Dragutin je na sudu otkrio kako ih je prije toga zaposlenica pošte još upozoravala da su se pojavile lažne novčanice od 200 eura i da trebaju biti posebno oprezni. Nekoliko mjeseci kasnije, u ured su joj banuli policajci.

“Tražili su podatke o osobi koja je razmijenila tu novčanicu. Rekli su da je riječ o jako kvalitetnoj krivotvorini“, otkrila je zaposlenica pošte.

Bratić sve porekao

Policija je potom vrlo brzo pokucala i na vrata Dragutina, a onda se klupko počelo odmatati. Sve je završilo pravomoćnom optužnicom protiv Ivana, koji je cijelo vrijeme tvrdio da mu je eure dao bratić Željko, a da on uopće nije gledao što je u kuverti.

No, Željko je tijekom ispitivanja u istrazi porekao svaku njegovu riječ.

“Nisam mu dao nikakav novac, niti sam s Dragutinom dogovarao ikakve radove na svojoj kući u Zagorju. Dragutina uopće ne poznajem”, bio je odlučan Željko.

Sudu je njegov iskaz posve razumljiv jer bi se, da je priznao da je upravo on poslao novac po bratiću Ivanu, izložio kaznenom progonu. No, sudac zaključuje i kako tijekom postupka nije dokazano da je Ivan znao da su euri lažni.

Da je riječ o krivotvorenoj novčanici, to je nedvojbeno ustanovljeno. No, ostaje enigma otkud se ona pojavila i tko bi za nju na koncu trebao kazneno odgovarati.


Tagovi: LAZNI EURI NOVCANICA SUDJENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO