OBJAVLJENE NOVE PREPORUKE

Nema školskih izleta ni ove godine, ali nema ni povrata novca

Objavljeno, 22. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Ništa od učeničkih izleta i ekskurzija i u novoj školskoj godini. Objavljene su nove preporuke koje takve aktivnosti smatraju velikim rizikom za zarazu.

Kako je naveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ne mogu se propisati mjere koje bi taj rizik učinile prihvatljivo niskim za učenike i prosvjetare.

“Način boravka i međusobni kontakti djece pri višednevnoj izvanučioničkoj nastavi (svaka nastava uz noćenje), u kojoj više djece i mladih dijeli sobu, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje i najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, smatramo vrlo rizičnom aktivnošću u smislu mogućnosti širenja COVID-19 infekcije.

Uvijek postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu, te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije”, naglašavaju u HZJZ-u.

No, što je s novcem koji su roditelji već uplatili za izlete? Do njih će ovog časa teško.

Prema novim zakonskim odredbama kojima je Vlada spašavala turističke agencije, ali ne i budžete roditelja, povrat novca moguć je najranije 180 dana nakon što se proglasi prestanak pandemije koronavirusa.

Teško je prognozirati kad će se to dogoditi, ali se može pouzdano predvidjeti da sigurno neće do ljeta iduće godine.

Roditeljima, doduše, ostaje mogućnost da, umjesto novca, od agencije dobiju vaučer za neko drugo turističko putovanje. No, ni takva putovanja idućih se mjeseci ne preporučuju.


Tagovi: EKSKURZIJE ODGODA šKOLSKI IZLETI

NEDAVNO OBJAVLJENO