Nema liječnika: u ambulanti u Podravini radi samo medicinska sestra

Objavljeno, 31. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: NOVA TV / Screenshot / Ivana Pavunić, medicinska sestra u Kloštru Podravskom
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatskoj ovog trena nedostaje čak 105 timova obiteljskih liječnika, što znači da pacijenti jako teško dolaze do osnovne zdravstvene skrbi.

Liječnici se zbog toga ponekad izmjenjuju kao na traci: prijepodne u jednoj ambualnti, poslijepodne u drugoj. I tako mjesecima. Neki su gradovi, poput Križevaca, ponudili liječnima 100.000 kuna godišnje da dođu raditi kod njih.

Talo su nedavno riješili problem nedostatka ginekologa, a još su u potrazi za pedijatrom. Veliku reportažu o manjku liječnika obiteljske medicine napravila je novinarka Nove TV Martina Bolšec Oblak, a prilog je emitiran u njihovu Dnevniku u ponedjeljak.

Posjetili su i doktora Issama Dbouka koji je većinu vijeka proveo u Libanonu. Zadnjih nekoliko godina vodi ordinaciju u Gregurevcu, ali u ispomoć stiže i pacijentima u susjedne Križevce.

Dr. Issam Dbouk, liječnik u Gregurovcu i Križevcima
Dr. Issam Dbouk / Foto: NOVA TV / Screenshot

“Danas je počeo radni dan u 7 sati, u Gregurovcu, u mojoj ambulanti. I onda sam došao tu, od 14 sati sam počeo raditi u Križevcima. Tu u Križevcima sam do 19, odnosno 19.30 sati”, priča dr. Dbouk.

U Kloštru Podravskom kod Đurđevca u ordinaciji je samo medicinska sestra Ivana Pavunić, a liječnik radi na daljinu.

“Trenutno ovdje imam liječnika triput tjedno, a dva dana se radi na daljinu. Liječnik je u nekoj drugoj ispostavi koja je najbliže”, otkriva Ivana Pavunić.

Primarna medicina devastirana je već desetljećima, ordinacije su prazne i zbog odlazaka na specijalizacije, koje se konačno raspisuju, ali i koje traju četiri godine, zaključuje Martina Bolšec Oblak.


Tagovi: ISSAM DBOUK KLOSTAR PODRAVSKI NEMA LIJEčNIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO