PRESAHNULA PLINSKA RENTA

Nekad su za rođenu djecu davali i 20.000 kuna pomoći, a danas se sude zbog toga

Objavljeno, 01. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Molve s poznatom crkvom u koju hodočaste vjernici iz cijele Hrvatske
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivanu iz Molva kod Đurđevca općinske vlasti ipak će morati isplatiti cijeli iznos od 20.000 kuna pomoći za novorođenoga sina, nepravomoćno je danas presudio sud u Koprivnici.

Općina je bila isplatila dvije rate pomoći, ali treću nije. Vadila se na to da je Ivan za prve dvije rate dostavio potvrdu o prebivalištu za dijete, ali treći put nije. No, sutkinja Zrinka Senzel odbila je danas njihov argument navodeći kako su “Molve malo mjesto i u Općini bi sigurno znali da je dijete mijenjalo prebivalište, a mogli su Ivana pozvati da dostavi potvrdu”.

“Dostava potvrde o prebivalištu predstavlja pretjerani formalizam u tumačenju pravne norme jer prema ranijim potvrdama nije bilo promjena prebivališta”, naglašava se u presudi.

Odobreni iznos Molve su se obvezale isplatiti na tri rate, a treća koja nije plaćena dospjela je na naplatu 31. prosinca prošle godine.

No, problem s isplatom pomoći za novorođenu djecu krije se u činjenici kako Molve imaju velikih proračunskih problema zbog pada prihoda od rudne rente. Nekad su podravske općine ostvarivale milijune kuna od crpljenja plina i nafte, ali proizvodnja je drastično pala, kao i dio rentnog kolača koji pripada općinama.

Rekorder u Podravini bila je općina Kalinovac koja je za svako prvorođeno dijete isplaćivala čak 25.000 kuna naknade. Danas je taj iznos smanjen na 5000 kuna. Općina Molve pak pomoć za novorođenu djecu smanjila je s 20.000 na 2000 kuna.

Neki dugovi, međutim, ostali su iz ranijih godina kad su na snazi bile odluke o mnogo višim iznosima.


Tagovi: DIJETE MOLVE NAKNADA SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO