Nekad su radili za Ikeu, pa potonuli. Sad opet rastu, ali s upola manje radnika

Objavljeno, 24. srpnja 2023. Vijesti
# Foto: VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA / Pogon tvrtke Tvin Virovitica
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznata domaća tvornica namještaja i parketa ostvarila je lani značajan rast prihoda.

Virovitički Tvin tijekom prošle je godine imao promet od 21 milijun eura, što je čak 42 posto više nego godinu ranije. Neto dobit iznosila je 222.000 eura. Čini se kako je okončana agonija kroz koju je prolazila tvrtka koja je nekad proizvodila namještaj i za švedskog diva Ikeu.

Toliki prihod Tvin je zadnji put imao 2010. godine kad je u njegovim tvornicama radilo oko tisuću ljudi. No, otad pa sve do promjene vlasništva prije dvije godine – dakle u 10 godina – Tvin je ‘natukao’ kumulativni gubitak od čak 112 milijuna kuna.

U proljeće 2021. godine većinski udjel u Tvinu, koji i dalje ima nekoliko stotina udjelničara (mahom radnika), preuzima obitelj Vampovac. Mirjana Vampovac je nekadašnja komercijalna direktorica Tvina, a njezin sin Hrvoje vlasnik je Concortea i Pro Wooda koji zapošljavaju više od 500 radnika.

Prodali tvornice

Novi predsjednik Uprave Tvina tada postaje Mario Mikolaš, suvlasnik Pro Wooda, a promijenjen je i Nadzorni odbor, na čije je čelo došla Mirjana Vampovac.

Tvin je lani imao oko 510 zaposlenih, što je upola manje nego tijekom 2010. godine te 40-ak manje nego prethodne godine. I tu nije kraj jer je uprava i ove godine najavila kako će otpustiti još 50 radnika.

Prosječna neto plaća lani je doista bila mizerna te je iznosila tek 653 eura. To je, doduše, 100-tinjak eura više nego predlani kad je iznosila nešto više od 540 eura.

Tijekom prošle godine Tvin je ostvario ukupno oko 2,6 milijuna eura prihoda na prodaji nekretnina: tvornica u Županji i Grubišnom Polju, poslovnog prostora u Puli i zemljišta u Virovitici.

Tvin je poznat po proizvodnji uredskog namještaja i namještaja za kućanstva, parketa i popularnih klompa.


Tagovi: IKEA NAMJEšTAJ TVIN

NEDAVNO OBJAVLJENO