JOSIP VOLF, BIVŠI DIREKTOR SLOGE:

Nekad smo cipele izvozili u cijeli svijet. Danas ruše tvornicu i srce me boli

Objavljeno, 17. ožujka 2021. Razgovori
# Foto: IVAN BRKIĆ / GLAS PODRAVINE / Josip Volf u nekadašnjoj upravnoj zgradi Sloge
AUTOR
Robert Mihaljević

Josip Volf lucidan je i za svoje godine prilično vitalan 86-godišnji umirovljenik. Na početku razgovora primjećujem kako izgleda kao da je jučer otišao u penziju.

„Tako mi i neke gospođe znaju reći, a ja im odgovaram da se ne trude jer ipak više nemrem“, tjera nas u glasan smijeh.

Priča mi kako je pukim slučajem preživio jak potres 1938. koji je pogodio Koprivnicu. U maloj dvorišnoj kućici u Starogradskoj u kojoj su živjeli golemi dimnjak se odlomio i srušio točno između njega i njegova mlađeg brata Zvonimira.

No, Volf je, srećom, ostao živ i zdrav te svojom karijerom i društvenim angažmanom snažno obilježio koprivničku zlatnu epohu. Doba razvoja Podravke, Belupa, Izvora, Pomke, Rapida, Renotexa, Bilokalnika, Sloge. Mnogih od tih tvrtki više nema. Progutala ih je mutna hrvatska tranzicija i divlji kapitalizam.

Povod razgovoru ovih se dana odvija pred našim očima, u Marofskoj i Miškininoj. Ruše se zgrade nekadašnje tvornice obuće Sloga jer će na tom mjestu niknuti trgovački centar Eurospina, poznatog talijanskog lanca jeftine robe. Josip Volf 20 je godina bio na čelu Sloge koju je 1971. spasio od propasti i učinio od nje respektabilu obućarsku tvrtku. Sloge, međutim, više nema, nestala je u tranzicijskom hrvatskom paklu.

Ruše se hale i upravna zgrada Sloge. Sve će nestati uz brektanje bagera i teških kamiona. Jeste li prolazili tamo ovih dana? Kakav je osjećaj?

Da, prolazio sam tamo, dirnulo me to jako u srce. Danas, kad više nema glavne porte, cijela zgrada izgleda kao napušten logor i kao čovjeku koji je tamo ostavio 20 najljepših godina života, od 1971. do 1991., nije mi svejedno. Ipak, treba biti pošten i reći da smo i mi rušili kad smo došli tamo…

Ali, vi ste gradili tvornicu, proizvodili ste obuću. Sada tamo dolazi trgovački centar s jeftinim kruhom i gaćama. Meni se tu, na toj mikrolokaciji, odvija cijela jedna paradigma hrvatskog propadanja.

Gledajte, i prije smo imali ambicija da se Sloga preseli iz centra grada, upravo u Dravsku ulicu gdje se preselio Silens koji je nastao na zgarištu Sloge. Tamo zakupili 5-6 rali zemlje i počeli s izgradnjom, ali nikad to nismo uspjeli provesti. Neke industrije nisu prikladne za centar grada. Vjerujem da će grad i te ulice biti ljepše, dobit će modernu zgradu trgovačkog centra i građanima će to vjerojatno biti simpatičnije.

Vremena su se promijenila, velite…

Ne zamjeram onima koji su vodili takvu politiku, da se na toj lokaciji napravi trgovina. No, srcu mi teško pada privatizacija na hrvatski način koja nije najbolje uspjela. Kad se srećem sa svojim radnicima, svi mi vele – direktore, trebalo je pustiti malo veće plaće. Možda, ali onda nismo mogli ulagati u proizvodnju, a mi smo se tada odlučili za snažan razvoj i izvoz. Znate, izvozili smo obuću od Sjevernoga pola do Ognjene zemlje. Za malu tvornicu predstavljali smo nešto značajno u obućarskoj industriji Hrvatske.

Cijeli intervju pročitajte na sajtu Glas Podravine.


Tagovi: JOSIP VOLF RAZGOVOR SLOGA

NEDAVNO OBJAVLJENO