VLADA PRIPREMA NOVE MJERE

Necijepljeni pacijenti i liječnici neće moći u bolnice bez negativnog testa?!

Objavljeno, 02. srpnja 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Ulaz u koprivničku Opću bolnicu
AUTOR
Redakcijski tekst

Pravu je buru među poduzetnicima izazvala najava premijera Andreja Plenkovića da će onima koji se ne cijepe biti uskraćene potpore za očuvanje radnih mjesta.

Jedni tvrde da je to protuustavno jer cijepljenje nije obvezno, pa poslodavac ne može natjerati radnike a se cijepe. Drugi kažu da je to posve logično i da se time ne krše prava poduzetnika. U međuvremenu, najavljuju se i mjere kako bi se javni sektor natjeralo na cijepljenje.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Index objašnjava da će se ići prema tome da se procijepe svi oni koji su najviše u kontaktu s drugim ljudima.

“Radi se o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali lani”, tumači Beroš.

Najavljuje i mjere za zdravstveni sektor koje će vrijediti za medicinsko osoblje i pacijente koji nisu cijepljeni, niti su preboljeli Covid.

“Razmatramo da zbog pružanja sigurnosti pacijentima uvedemo testiranje kod ulaska u bolnicu, ali i da zdravstveni djelatnici rade koliko im traje covid-potvrda ili da se svakih 48 sati testiraju”, otkrio je Beroš.

Takav bi model uskoro mogao vrijediti i za druge rizične djelatnosti s masovnijim kontaktima s populacijom. Vlada želi učiniti sve da novi val epidemije ne bude tako drastičan i smrtonosan kao zimski.


Tagovi: BOLNICA MJERE NECIJEPLJENI VILI BEROš

NEDAVNO OBJAVLJENO