STROG REŽIM NAKON EPIDEMIJE

Necijepljeni, čini se, neće moći na stadione, koncerte, u avione, hotele…

Objavljeno, 27. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Koncert u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Danas u Europskoj uniji, a ranije u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kini, Rusiji… Počelo je cijepljenje protiv novog soja koronavirusa koje bi, vjeruju epidemiolozi, moglo označiti početak kraja naših patnji.

No, i dalje je mnogo onih koji se ovog časa ne žele cijepiti smatrajući cjepivo većom prijetnjom za vlastito zdravlje od koronavirusa. Da bi se pandemija pobijedila, valja cijepiti barem dvije trećine populacije u svijetu.

Cijepljenje nije obvezno, ali nema nikakve sumnje da će oni koji se ne cijepe nailaziti na probleme u svakodnevnim aktivnostima. Tako su već procurile informacije kako će neke aviokompanije i prijevozničke tvrtke odbijati necijepljene.

Slično će biti na koncertima, kazališnim predstavama, u kinodvoranama u nekim zemljama. Tu su i sportska natjecanja, poput nogometa i dvoranskih sportova. I neki poznati hotelski lanci razmišljaju o sličnom režimu.

Uefa se, primjerice, nada kako će na Europskom prvenstvu u nogometu iduće godine biti gledatelja na stadionima. Prvenstvo će se, inače, održati od 11. lipnja do 11. srpnja u 12 europskih zemalja.

Kako sada stoje stvari, oni koji se ne cijepe vjerojatno neće moći ući na stadione u tih 12 europskih gradova, a isto čeka posjetitelje drugih masovnih sportskih natjecanja.

Naveliko se posljednjih mjeseci piše o tome i kako necijepljeni neće moći na Ljetne olimpijske igre koje će se održati u Japanu od 23. srpnja do 8. kolovoza iduće godine. Ni sportaši, ni gledatelji, ni suci.

Svaka će zemlja voditi preciznu evidenciju o cijepljenim osobama koje će moći dobiti e-potvrdu da su cijepljeni. Postoji mogućnost da e-potvrda bude dostupna putem aplikacije na mobitelu, pa će biti jednostavno dokazati ‘status’ prilikom odlaska na koncert ili sportski događaj.

Nema nikakve sumnje da će takav režim iduće godine vrijediti na mnogim javnim okupljanjima većeg broja ljudi ili u turističkim granama. Poslije će sve ovisiti o kretanju pandemije u svijetu, odnosno epidemije u pojedinim zemljama.


Tagovi: KONCERT NECIJEPLJENI STADION

NEDAVNO OBJAVLJENO