RADOVI U RUJNU

Nastavlja se obnova sinagoge koja je postala kulturni centar

Objavljeno, 11. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Koprivnička sinagoga
AUTOR
Redakcijski tekst

Potkraj rujna nastavlja se obnova koprivničke sinagoge koja je nedavno postala Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc.

Obnova se pod budnim okom konzervatora provodi u etapama, a nedavno su dovršeni radovi na podu i pozornici koja je namijenjena kulturnim događajima.

Obnovu židovske sinagoge u samome središtu grada podupire Ministarstvo kulture. Tako će biti i ovaj put – za saniranje stropne i zidne obloge glavnog prostora za okupljanje vrijedno oko 267.000 kuna Ministarstvo će izdvojiti 100.000 kuna.

Planirani početak radova je kraj rujna, a rok za dovršetak je kraj studenog ove godine, otkrivaju u Gradskoj upravi.

Stigao i veleposlanik Izraela

U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za obnovu elektroinstalacija koja će se izvesti prije unutarnje vapnene žbuke. Stižu i nova rasvjetna tijela.

Koprivnička sinagoga, jedna od rijetkih očuvanih u Hrvatskoj, postala je lani u studenome zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Ploču s tom oznakom Ministarstva kulture otkrili su predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i predstavnica Židovske općine Koprivnice dr. Sanja Švarc Janjanin.

Upriličeno je i svečano otvorenje sinagoge koja se otad zove Kulturni centar prim dr. Krešimir Švarc po poznatom liječniku, humanistu i publicistu. Riječ je o ocu dr. Sanje Švarc Janjanin i Podravkina menadžera Davora Švarca.

Svečanost je potkraj studenoga u Koprivnici uveličao izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor,


Tagovi: KULTURNI CENTAR OBNOVA SINAGOGA

NEDAVNO OBJAVLJENO