KONAČNO OBJAVLJENE PREPORUKE

Nastava kod kuće ostaje, u razredu najviše devetero djece!

Objavljeno, 30. travnja 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Učenici OŠ Đuro Ester u Koprivnici s ravnateljicom Sanjom Prelogović
AUTOR
Robert Mihaljević

Objavljene su preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o odlasku djece u vrtiće i niže razrede osnovnih škola od 11. svibnja.

U nastavku donosimo dijelove preporuka te cjelovit dokument s ukupno deset stranica.

“Preporučuje se ostanak kod kuće djece s bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

Ako ukućani osoblja/djelatnika imaju jednu od navedenih bolesti ili su starije životne dobi (65 i više godina), osoblje/djelatnici se tijekom boravka kod kuće pridržavaju mjera fizičkog razmaka u donosu na ukućane kao i pojačane higijene, radi zaštite ukućana.

Također potičemo ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće.

Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Fizički razmak od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god moguće između djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

Boravak u vrtićima i školama neophodno je organizirati na sljedeći način:

• odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj/nastavnik što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece

• za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“

• izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove

• krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu”.

Cijeli dokument s preporukama možete pogledati ili preuzeti ovdje:


Tagovi: DJECA NASTAVA SKOLA VRTIćI

NEDAVNO OBJAVLJENO