Nasljednik Generalićevih prodaje vrijedne slike i hlebinsku galeriju naive

Objavljeno, 03. rujna 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Galerija naive u Hlebinama koja je u vlasništvu Općine Hlebine
AUTOR
Robert Mihaljević

Prodaje se znamenito djelo naive Ivana Generalića “Rogati konj” izloženo u privatnoj galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, koja se također prodaje.

Imovinu velikana hrvatske naive Ivana Generalića i njegova sina Josipa Generalića prodaje Ivanov unuk i Josipov sin Goran Generalić, koprivnički novinar.

Grad Koprivnica tako je ovih dana primio ponudu da kupi “Rogatoga konja”, umjetninu iz 1961. godine, za 220.000 eura. Slika je u vlasništvu Gorana Generalića, ali zaštićena kao pokretni spomenik kulture i ima svojstvo kulturnog dobra, pa je vlasnik dužan sliku najprije ponuditi javnim vlastima.

“Rogati konj” Ivana Generalića / Foto: Danica.hr

Tako je slika, prema zakonskim odredbama, ponuđena Gradu Koprivnici, Koprivničko-križevačkoj županiji i Ministarstvu državne imovine. Grad je odlučio da neće koristiti pravo prvokupa, a još se čeka očitovanje Županije i Ministarstva.

“Nakon isteka roka, vlasnik može kulturno dobro prodati drugoj osobi uz cijenu koja ne može biti niža od cijene navedene u ponudi i pod uvjetima koji za kupca nisu povoljniji od uvjeta sadržanih u ponudi”, navodi se u rješenju o uvjetima prodaje umjetnine koja ima status kulturnog dobra.

Istodobno, u agenciji za promet nekretninama oglašena je i prodaja nekretnina u Hlebinama: privatne galerije naive i kuće u kojoj živi obitelj Generalić. Imovina se prodaje za 250.000 eura. Predmet prodaje nisu umjetnine u galeriji, samo nekretnine i druge pokretnine.

Galerija hlebinske naive u vlasništvu Općine Hlebine / Foto: Danica.hr

Znači li to da Podravina ostaje bez privatne galerije naivne umjetnosti, i to u kolijevci naive u Hlebinama, tek će se vidjeti. To će, prije svega, ovisiti o tome što budući kupac namjerava s tom imovinom. Navodno je više zainteresiranih kupaca iz zemlje i inozemstva.

Riječ je, dakle, o privatnoj galeriji Generalićevih, a ne javnoj Galeriji naivne umjetnosti koja je u vlasništvu Općine Hlebine.


Tagovi: GENERALIć HLEBINE NAIVA PRODAJA SLIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO