IZRUGIVANJE S TURIZMOM

Našeg kolumnista baš je naljutio tjednik Novosti: “Pa, sve će otići k vragu”

Objavljeno, 19. srpnja 2019. Komentari
# Foto: DANICA,HR / Sezona uzima danak
AUTOR
Mladen Godek
suradnik portala

Zovem se Mladen Godek, penzioner iz Koprivnice, bivši sudac, advokat, gradonačelnik i saborski zastupnik HSLS-a u dva mandata.

S mnogo simpatija pratim vaš list Novosti, blizak mi po svjetonazoru i političkom opredjeljenju jednog kataliziranog liberala. Nisam vam zamjerio ni što ste u jednom članku pred više mjeseci objavili otkriće da je na spomeniku u prostoru bivše koprivničke vojarne u natpisu prikriveno ušato slovo U.  

Autor je poentirao da je spomenik postavljen u travnju mjesecu 1997. godine za vrijeme liberalnoga gradonačelnika Godeka. A ja sam gradonačelnikom postao u svibnju mjesecu te godine. Nisam reagirao i tražio ispravak. Bio sam siguran da svi ljudi koji me znaju, nikako me ne mogu staviti u istu rečenicu s ustašlukom bilo koje vrste.

Turisti se na Krku ukrcavaju na trajekt za otok Cres
Ukrcavanje turista na Krku na trajekt za otok Cres / Foto: Robert Mihaljević

Međutim, jedan tekst u današnjem broju nemilo me iznenadio. Na drugoj stranici RABLJENE SEDMICE ( inače u pravilu kolumni oštroj, duhovitoj i za mene potpuno prihvatljivih zaključaka), autor govoreći o turističkoj sezoni, koja podbacuje u vidu pada broja stranaca, zaključuje: „Pad nije velik, ali čovjeka veseli“.

Hej, pa šta je to? Takova zluradost na području koje nam je od životne važnosti. Ako padne turizam – najberićetnija privredna grana –  sve će otići k vragu. I neće stradati nemoralni tipovi protiv kojih se borite.

A ne, ti su se osigurali. Običan puk će stradati. I gdje vi tu vidite korist za nacionalne manjine, naročito srpsku. Nadam se da ću dobiti odgovor s razumnim objašnjenjem. U protivnom, stubokom ću promijeniti mišljenje o vama, pa onda i o motivima napisa vašeg lista u cjelini.

Izvorni tekst iz Novosti

“Zamorna disciplina prebrojavanja domaćih i stranih turista te famoznih noćenja pokazala je da turistička sezona ovog ljeta kašlje i posustaje, što ne znači da na koncu neće biti proglašen trijumf. No, vijesti s terena govore o evidentno manjem broju gostiju u svim županijama, ‘najviše je pao broj Čeha, Poljaka i Nijemaca’, čitamo na portalima. Pad nije velik, ali čovjeka veseli”.

O AUTORU
Mladen Godek bio je drugi liberalni gradonačelnik Koprivnice. Nakon izbora 1997. godine na toj je funkciji naslijedio prethodnika, također člana HSLS-a Vinka Špička. Godek je osoba bogate javne i političke karijere. Bio je općinski sudac, odvjetnik, gradonačelnik, saborski zastupnik, član najviših tijela Hrvatskog helsinškog odbora. Karijeru su mu obilježile oratorske bravure i beskompromisna borba za slobodu i ljudska prava.


Tagovi: MLADEN GODEK NOVOSTI REAGIRANJE TURIZAM

NEDAVNO OBJAVLJENO