DR. IVICA ĐIKIĆ

Naš poznati znanstvenik otkrio kad stiže cjepivo protiv koronavirusa

Objavljeno, 23. srpnja 2020. Zdravlje
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati hrvatski znanstvenik dr. Ivica Đikić otkrio je kad se može očekivati prvo cjepivo protiv koronavirusa i u kojoj su fazi ovog časa oni najbliži konačnom proizvodu.

Đikić je direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu koji je sa svojim timom otkrio potencijalnu slabu točku novog virusa koja bi omogućila dvostruku terapijsku strategiju – zaustavljanje širenje virusa i jačanja imunuloškog odgovora na virus.

U ekskluzivnom tekstu za Večernji list otkriva kako stoje stvari s cjepivom.

“Trenutno se u svijetu istražuje više od 180 različitih cjepiva protiv koronavirusa. Ukupno 21 cjepivo je u kliničkim ispitivanjima, a tri su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja. Treća faza je zadnja i nakon nje slijedi prihvaćanje ili odbacivanje cjepiva.

Kod stvaranja cjepiva potreban je veliki oprez jer ona moraju biti prvo neštetna i tek onda djelotvorna protiv koronavirusa(…) Do sada objavljeni rezultati su pozitivni i optimistično je očekivati da ćemo djelotvorno cjepivo protiv koronavirusa imati početkom iduće godine.

Međutim, postoji i bojazan da cjepiva i u trećoj fazi ispitivanja mogu biti odbijena. Osim toga, djelovanje cjepiva može biti kratkotrajno i zato je dobro da imamo tri ili više vrsta cjepiva na raspolaganju.

Predviđanja su da će jedna doza cjepiva koštati desetak eura, što je trošak proizvodnje. Europska zajednica trenutačno pregovara s nekoliko vodećih kompanija na isporuci cjepiva za sve zemlje EU”, otkriva Ivica Đikić.


Tagovi: CJEPIVO DR IVICA đIKIć KORONAVIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO