POVREDA SLOBODE ODLUČIVANJA BIRAČA

Šefu stranke 10 mjeseci zatvora jer je biračice tjerao da glasuju za njegove!

Objavljeno, 10. travnja 2019. Vijesti
# Foto: FACEBOOK
AUTOR
Robert Mihaljević

Goran Klanjčić, čelnik lokalnog gornjostubičkog ogranka Čačićeve Narodne stranke reformista, osuđen je na deset mjeseci zatvora jer je u dva navrata nezakonitim postupanjem pokušao dvije ženske osobe natjerati da glasaju za njegovu stranku na parlamentarnim izborima u studenom 2015. godine. No, u zatvor neće ići ako u roku od dvije godine ne počini slično kazneno djelo, nepravomoćno je presudio Općinski sud u Zlataru.

Prema presudi, Klanjčić je najprije u listopadu 2015. u restoranu Lagvić Leonardu nagovarao da glasa za Narodnu stranku jer je predložena u birački odbor te da od 320 kuna naknade koju dobije, 50 kuna treba dati stranci. Ona na to nije pristala pa na kraju nije imenovana u birački odbor. Istu je stvar u kafiću Rody ponudio i Mateji, pa ga se teretilo za dva kaznena djela povrede slobode odlučivanja birača. Za svako je dobio šest mjeseci zatvora te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset mjeseci uvjetno. Čelnik gornjostubičkih reformista tijekom suđenja branio se šutnjom.

“Kad mi je rekao da moram glasati za Narodnu stranku, odgovorila sam mu da je to moja osobna stvar i da nisam član niti jedne stranke. Potom mi je rekao da sam od Reformista predložena za birački odbor i da bih onda trebala i glasati za njih. Ponovila sam mu kako je to nebitno i da je moja slobodna odluka za koga ću na izborima glasati. Nakon toga, rekao mi je da više nemamo o čemu razgovarati”, svjedočila je Leonarda na sudu.

Mateja je pak otkrila kako se s Klanjčićem našla u kafiću Rody u Gornjoj Stubici i tad joj je rekao kako bi bilo lijepo da glasa za Reformiste “zauzvrat toga što sjedi za kutijama”.

“Ja sam na to samo odgovorila: Dobro. Rekao mi je i da od svoje naknade trebam izdvojiti 50 kuna za troškove stranke, no do danas mu taj iznos nisam predala. Nije mi rekao da ne mogu raditi kao članica biračkog odbora na parlamentarnim izborima ako neću glasati za Narodnu stranku. No, tek sad shvaćam da on ne bi smio prije izbora navoditi ljude da glasaju za neku stranku”, ispričala je Mateja tijekom suđenja.

Kako stoji u presudi Općinskog suda, “radnja ovog kaznenog djela ostvaruje se protuzakonitim utjecajem na slobodu volje birača. Cilj optuženika bio je da oštećenice na izborima glasuju za Narodnu stranku-reformiste. Za djelo nije nužno da je radnja počinitelja utjecala na birače. Optuženik je kazneno djelo počinio s izravnom namjerom jer je u pitanju radnja koja je bila usmjerena određenom cilju”.

Premda se branio šutnjom, Goran Klanjčić će se žaliti na presudu. Inače, za to kazneno djelo predviđena je kazna od šest mjeseci do čak pet godina zatvora.


Tagovi: GLASANJE IZBORI PRESUDA REFORMISTI STUBICA

NEDAVNO OBJAVLJENO