OVO SU SLUŽBENI PODACI

Napokon poznato koliko smo liječnika izgubili od prosinca do kolovoza

Objavljeno, 18. kolovoza 2019. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U Hrvatskoj je početkom kolovoza radilo točno 162 liječnika manje nego zadnjeg dana lanjskog prosinca, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Time su otklonjene neodumice i razlike u podacima HZJZ-a i liječničke komore, o čemu se ovih dana vodila polemika u javnosti.

Prema podacima Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite, na dan 31. srpnja ove godine u javnom dijelu zdravstvenog sustava radio je 13.571 doktor medicine, a na zadnji dan prosinca bilo je 13.733 liječnika u javnom sektoru.

Doktori u mirovini

“Podaci o broju zdravstvenih radnika odnose se na čitav zdravstveni sustav, javni i privatni, i na one koji su u radnom odnosu (neodređeno, određeno radno vrijeme). Prikupljaju se na temelju neposrednog prikupljanja podataka – Istraživanje o ljudskim resursima u zdravstvu, te temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite).

Radi se o zdravstvenim radnicima koji su u radnom odnosu u sustavu zdravstva, što je razlika u metodologiji, primjerice, prema broju licenciranih zdravstvenih radnika, a kojima raspolažu komore u zdravstvu.

Podaci kojima raspolažu i koje najčešće objavljuju komore u zdravstvu, odnose se na broj licenciranih zdravstvenih radnika, onih koji imaju važeće odobrenje za samostalan rad. To mogu biti i oni zdravstveni radnici koji su u mirovini, a koji još imaju važeću licencu ili oni koji ne rade u zdravstvenom sustavu, a imaju licencu.

Zbog toga su podaci komora, o broju licenciranih liječnika, veći od onih koji su u radnom odnosu u zdravstvu”, tumače u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Problem nerješiv

Prema podacima HZJZ-a za prošlu godinu, u cijelom zdravstvenom sustavu lani je radilo oko 380 medicinskih sestara i tehničara više nego pretprošle godine. No, i dalje je prisutan golem manjak medicinskih sestara u sustavu.

Pokazuju to i statistike unutar Europske unije. Na 100.000 stanovnika, primjerice, u Hrvatskoj je i dalje gotovo dvostruko manje medicinskih sestara nego u Mađarskoj i Sloveniji.

Medicinske sestre odlaze u inozemstvo masovnije nego liječnici, a razlog je uvijek isti – mnogo bolji materijalni status u zemljama zapadne Europe. Taj problem pak hrvatsko zdravstvo bremenito teškim financijskim problemima jednostavno nije u stanju riješiti.


Tagovi: DOKTORI HZJZ LIJECNICI MEDICINSKE SESTRE

NEDAVNO OBJAVLJENO