MIŠEL JAKŠIĆ, GRADONAČELNIK KOPRIVNICE:

‘Napadali su me dok sam upozoravao na Jozinovića. Sad ga se ne sjećaju’

Objavljeno, 23. veljače 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbrinjavanje otpada opet je bila politička tema o kojoj se govorilo na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice koja se održala u ponedjeljak poslijepodne.

Temu je otvorio gradski vijećnik Laburista Dragutin Jeđud kojeg je zanimalo u kojoj je etapi gradnja kompostane u prigradskom naselju Herešinu.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) u odgovoru se osvrnuo i na kritike koje opet stižu zbog tog projekta te otkrio da je Koprivnica ovog časa na čak 57 odvojeno prikupljenog otpada i po tome je u tri najbolja grada u Hrvatskoj.

Unatoč tome da Koprivnica povlači značajan europski novac za ulaganja u zbrinjavanje otpada i ekološke projekte, upozorava prvi čovjek grada, opetovano ih se proziva i podmeće da se u Herešinu stvara novo odlagalište smeća.

ZANEMARIVE KOLIČINE IZ SAMOBORA

Riječ je o kompostani u koju se dovozi biootpad, uglavnom iz kućanstava, a gradske vlasti odabrale su model zatvorene kompostane – za razliku od sadašnjeg stanja – koja će spriječiti neugodne mirise.

“Tijekom prošle godine na kompostanu dovezeno je oko 5230 tona biootpada s područja Koprivnice i okolnih općina, a iz Samobora oko 530 tona.

Dakle, u šest mjeseci stiglo je 25 kamiona biootpada iz Samobora, a ove godine tek tri kamiona. Njihove količine su zanemarive. I doista mi nije jasno da se ovom temom bave ljudi koji uopće ne žive u našem gradu”, naglasio je Jakšić.

Problem kamionskog prometa pak riješit će se gradnjom obilazne ceste koja će spajati Peteransku s novom kompostanom vrijednom 14 milijuna kuna.

Podsjetio je i da je Komunalac od 2013. godine do danas količinu odveženog otpada na Piškornicu smanjio za čak 2700 tona

Gradsku vijećnicu Anicu Desnicu (SDP) zanimalo je što se događa na Piškornici jer svako malo se pojavljuju informacije o navodnom zagađenju.

Gradonačelniku Koprivnice neobično je što se svaki put, kad nastane panika oko Piškornice, za sve krivi gradsku vlast, koja s projektom nema previše veze.

Podsjetio je kako je “povijesna odluka da želimo regionalno odlagalište otpada” pala prije 15-ak godina, i to plebiscitom svih političkih aktera u to doba.

“Piškornica je u međuvremenu, još 2010. u doba Vlade Jadranke Kosor, postala strateški državni projekt, što je olakšalo njegovu provedbu. Komunalac je prije nekoliko godina nagodbom završio sve sporove s Piškornicom, povukao se i s odlagalištem nema ništa”, rekao je.

BROJNI INSPEKTORI NA ODLAGALIŠTU

Gradonačelnik je podsjetio i kako Piškornica nije na području grada, već Općine Koprivnički Ivanec. O navodnim zagađenjima, kaže, ne zna ništa više od onoga što objavljuju mediji.

“Vidio sam i da su brojni inspektori bili na Piškornici i zaključili da je tamo sve u redu. Valjda bi inspektorat to zatvorio da nešto ne štima”, domeće on.

No, zanimljivo mu je, kaže, da danas nitko od tih aktera koji su gurali Piškornicu više ne poznaje bivšeg direktora Mladena Jozinovića kojem se sudi za milijunsku isplatu.

“Svi sad govore da su bili protiv njega od prvog dana. A kad sam ja svojedobno upozoravao da mi je oko Jozinovića i Piškornice nešto čudno, ti isti optuživali su me da sam bahati balavac koji želi uništiti taj superprojekt”, upozorio je Jakšić.

Podsjetio je i da je Komunalac, koji je jedan od prvaka odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj, od 2013. godine do danas količinu odveženog otpada na Piškornicu smanjio za čak 2700 tona.


Tagovi: GRADSKO VIJEćE KOMPOSTANA MIšEL JAKšIć PIšKORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO