Naoružani vojnici danonoćno čuvaju ovo skladište s blagom u kutijama

Objavljeno, 05. studenoga 2023. Vijesti
# Foto: HNB / Kovanice se čuvaju u vojarni Croatia
AUTOR
Redakcijski tekst

U ovome skladištu trentačno ih se čuva ukupno 742 milijuna komada pohranjenih u posebne vreće i potom položenih u kartonske kutije.

Riječ je o skladištu vojarne Croatia u Zagrebu koje danonoćno čuvaju naoružani vojnici. Riječ je o kovanicama kune kojih je i dalje kod građana i poslovnih subjekata više od dvije milijarde komada. Rok za zamjenu je kraj 2025. godine.

Građani do 31. prosinca kune mogu zamijeniti u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti. Od 1. siječnja oni prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine, tumače u HNB-u.

Nakon povlačenja, kovanice kune se čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune se pak pohranjuju u trezore Hrvatske narodne banke te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica.

Na dan 31. listopada ove godine od 500 milijuna komada novčanica koje su bile u optjecaju, javnost (građani i poslovni subjekti) je vratila 436,2 milijuna komada. No, od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742 milijuna, odnosno 25 posto.

Na dan 30. listopada ove godine u optjecaju je bilo 4,85 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani trebaju zamijeniti, ističu u HNB-u


Tagovi: BLAGO HNB KOVANICE KUNE NOVčANICE

NEDAVNO OBJAVLJENO