TEŠKO STANJE NA PODRUČJU ŽUPANIJE

Nakon svadbe više od 100 zaraženih! Kafići od sutra samo do 21 sat

Objavljeno, 25. rujna 2020. Vijesti
# Foto: YOUTUBE screenshot / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Od subote svi ugostiteljski objekti na području općine moći će raditi samo do 21 sat, potvrdio je u petak Nacionalni stožer prijedlog lokalnog stožera Đulovca.

Nužne epidemiološke mjere za cijelu općinu između Daruvara i Virovitice trajat će 14 dana. Osim ograničavanja rada kafića i gostionica, uvedene su i obveze nošenja maski.

“Na svim vjerskim okupljanjima, uključujući mise, obvezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera nošenja zaštitne maske te vođenje evidencije prisutnih s osnovnim podacima ako ima više od 100 osoba.

Evidencije se čuvaju najmanje 14 dana te se u slučaju  potrebe predaju županijskoj epidemiološkoj službi”, stoji u odluci Nacionalnog stožera u petak.

Na području Đulovca epidemija je izbila prije tjedan dana. U jednom danu pak bilo je zaraženo petero osoba, od čega su i dva učenika tamošnje osnovne škole.

Dr. Vesna Grgić, bjelovarska epidemiologinja / Foto: Županija

Zbog toga je županijska epidemiološka služba stavila u samoizolaciju razreda Osnovne škole Đulovac i četiri nastavnika. No, epidemija se i nakon toga širila.

Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od gorih prema rastu oboljelih. Tamošnji stožer u petak je priznao kako je pozitivna i djelatnica doma za starije osobe. Čekaju se nalazi briseva.

Dosad je čak 12 školskih razreda stavljeno u samoizolaciju, a nastavu su pratili online. No, najveće žarište bilo je na svadbi 29. kolovoza nakon koje je bilo više od stotinu zaraženih.

Bjelovarski epidemiolozi upozoravaju kako se nakon svadbe epidemija počela širiti unutar obitelji, a potom i među obiteljima koje se druže. Danas se epidemija širi po mjestu boravišta, dakle slobodno među stanovništvom.

“Dakle, sad stvarno ne možemo biti sigurni nigdje kada smo u trgovini, kada smo negdje u zatvorenom prostoru da netko kraj nas nije zaražen”, poručuje vodeća županijska epidemiologinja  dr. Vesna Grgić.


Tagovi: BJELOVAR đULOVAC EPIDEMIJA SVADBA

NEDAVNO OBJAVLJENO