KAO FENIKS IZ PEPELA

Nakon katastrofalnog požara predlani, bili su na koljenima. Danas rasturaju

Objavljeno, 14. kolovoza 2021. Financijer
# Foto: ŽUPANIJA / Pogon tvornice Eko papir u Goli kod Koprivnice
AUTOR
Robert Mihaljević

Kad je poznatu podravsku tvrtku u travnju 2019. poharao golemi požar koji je progutao cijeli proizvodni pogon i počinio štetu od čak 20 milijuna kuna, mnogi su bili opravdano zabrinuti.

No, pokazao se da je tvrtka Eko papir za proizvodnju papirnatih vrećica iz Gole kod Koprivnice žilavija nego što se to mislilo. Najbolje to pokazuju poslovne brojke za 2020. godinu: unatoč spomenutim štetama od požara i pandemiji, ostvaren je značajan rast u svim kategorijama.

Požar je, s druge strane, ubrzao vlasničku transformaciju Eko papira kao tvrtke u vlasništvu obitelji Matošić. Vlasnik Darko Matošić odlučio je 75 posto udjela prodati slovenskom investicijskom divu Generali investments, a po 12,5 posto prepisao je na djecu: Krešimira Matošića i Irenu Matošić Bijelić.

Eko papir lani je ostvario 110 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je rast od oko 8 posto. Neto dobit iznosila je 13 milijuna kuna i bila je veća za čak 44 posto.

No, plaće u prekodravskoj tvrtki koja izveze gotovo sve papirnate vrećice koje proizvede i dalje su prilično mizerne. Lani je, tako, prosječna neto plaća po zaposlenome iznosila oko 4950 kuna, što je oko 6 posto više nego predlani kad je bila 4670 kuna mjesečno.

U Eko papiru potkraj godine bilo su zaposlena 143 radnika. To je 13 više nego predlani i 30-ak više nego potkraj 2018. godine.


Tagovi: 2020 EKO PAPIR PAPIRNATE VREćICE POZAR TVORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO