RADI, ALI NE PRIMA PLAĆU

Nakon afere Spice, poznati menadžer oslobođen i za veliku poreznu aferu

Objavljeno, 11. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Milan Horvat, Zdravko Šestak, Damir Polančec i Darko Marinac na suđenju za Spice
AUTOR
Robert Mihaljević

Milan Horvat, bivši čelnik varaždinskih tvrtki Pluris, Fima grupa i Validus, oslobođen je optužaba da je zloporabama ovlasti i neplaćanjem poreza državu oštetio za 11 milijuna kuna.

Riječ je o procesu koji se vuče još od 2011. godine, a nastao je nakon što je Horvat bio uhićen i optužen u Podravkinoj aferi Spice pa su mjerodavna tijela češljala poslovanje svih njegovih poduzeća. Bivši čelnik Fime oslobođen je i tijekom suđenja za Spice.

Optužnicom ga se u slučaju porezne štete teretilo da je od 2006. do 2009. godine svjesno umanjivao i krivo računao porezne osnovice tih tvrtki. Navedeno je kako je Pluris time stekao osam milijuna kuna nezakonite koristi, a Validus 3,2 milijuna kuna.

Kaznenom prijavom u početku se tvrdilo kako je Horvat tim zloporabama državu oštetio za čak 20 milijuna kuna, pa je zbog svega kraće vrijeme bio i u istražnom zatvoru. No, Općinski sud nedavno ga je nepravomoćno oslobodio krivnje, a državno odvjetništvo žalit će se na presudu.

“Dokazi koje je ponudilo državno odvjetništvo eventualno potvrđuju postojanje određenog poreznog duga, ali nikako ne potvrđuju postojanje inkriminirane namjere”, iznio je Horvat u svojoj obrani na završnom ročištu.

Njegov zastupnik, poznati koprivnički odvjetnik Krunoslav Kunštić, zadovoljan je što je sud prihvatio pravna stajališta i teze obrane u tom predmetu.

“Iznimno sam zadovoljan što je sud donio oslobađajuću presudu u ovom dugotrajnom i vrlo složenom procesu porezno-pravne teme”, naglasio je Kunštić.

A gdje je i što radi Milan Horvat nakon više afera i uhićenja te oslobađajućih presuda?

Na sudu je rekao kako živi u Varaždinu i zaposlen je u tamošnjem poduzeću Karfiam. No, plaća mu se ne isplaćuje, a uzdržava ga rođak koji mu mjesečno plaća 3000 kuna. Naglasio je i kako posjeduje imovinu, ali ne zna koju.


Tagovi: FIMA MILAN HORVAT POREZ

NEDAVNO OBJAVLJENO