TVRTKA PROPALA, PREVARANT U BIJEGU

Nakon 20 godina suđenja, ova presuda potpuno je besmislena

Objavljeno, 01. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: GLAS PODRAVINE / Pogon Bilokalnik-Drva, arhivska fotografija
AUTOR
Robert Mihaljević

Karlo Šimić pravomoćno je proglašen krivim za prijevaru koprivničke tvrtke i osuđen na 17 mjeseci bezuvjetnog zatvora te obvezu da tvrtki plati 95.000 kuna.

Premda izgleda kao mnogi drugi, ovaj pravosudni slučaj po nečemu je ipak specifičan. Kazneno djelo prijevare, naime, počinjeno je prije više od 20 godina, a tvrtka kojoj Karlo mora platiti odštetu, Bilokalnik-Drvo, odavno je propala.

I još nešto: osuđeni Šimić nedostupan je hrvatskom pravosuđu pa mu se sudilo u odsutnosti. To mu je, inače, već deseta pravomoćna presuda za prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Na nepravomoćnu presudu protiv Šimića žalio se njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Želimir Petrović koji je upozorilo na iskaz svjedokinje Radojke Brkić iz koprivničke tvrtke Bilokalnik-Drvo.

OBNOVA POSTUPKA

Ona je rekla kako je sve poslove sa zagrebačkom tvrtkom Pil promet obavljala preko Ivice Hudorovića koji se predstavljao kao njihov menadžer, a Šimića nitko nije upoznao.

Osim toga, tvrdi odvjetnik, ugovor je Bilokalnik s Pil prometom zaključio 1. listopada 1999. godine, a trajna blokada nastupila je tek u prosincu iste godine, pa je dug mogao biti namiren.

No, Županijski sud odbio je njegovu žalbu navodeći kako je iz dokaza nedvojbeno ustanovljeno kako je upravo Karlo Šimić kao direktor Pil prometa preuzeo robu od Bilokalnika vrijednu 95.000 kuna.

Robu nikad nije platio, niti se mjenica kao sredstvo osiguranja naplate ikad mogla unovčiti. Sud je na koncu zaključio kako Šimić ima pravo na obnovu postupka kad postane dostupan hrvatskim sudbenim vlastima.


Tagovi: BILOKALNIK KARLO šIMIć PRESUDA PREVARANT

NEDAVNO OBJAVLJENO