Naknade javnih bilježnika veće do 150 posto! A pogledajte koliko sad zarađuju

Objavljeno, 10. kolovoza 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Zgrada suda / Nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Usluge javnih bilježnika u rujnu bi u prosjeku za građane trebale poskupjeti oko 25 posto, a neke i za 150 posto.

Stoji to u prijedlogu koji je Ministarstvo pravosuđa uputilo u javno savjetovanje, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić. Kao razlog poskupljenja navode da su se nadležnosti javnih bilježnika značajno proširile.

Nije jasno kakav dodatni napor javnim bilježnicima predstavlja ovjera prijepisa i fotokopije dokumenta koja s 3,99 eura skače na 5,32 eura, odnosno za trećinu.

Zarade bilježnika

Naknada za potvrdu o ovršnosti rješenja pak diže se s 5,32 na čak 13,30 eura, odnosno 150 posto, navodi Večernji.

Portal Danica nedavno je pisao o zaradama javnih bilježnika u Koprivnici. U protekle tri godine uvjerljivo najveću neto dobit – dakle, najveću čistu zaradu – imao je koprivnički javni bilježnik Ronald Pavlović čija je ukupna dobit u tom razdoblju iznosila oko 259.000 eura. 

Javna bilježnica Marina Ostović u tri je godine zaradila 251.000 eura, Nikola Bakrač 144.400 eura, a Ljubica Papac 51.400 eura.

Jakšić: Sramotno!

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) zatražio je od Ministarstva pravosuđa da iz javne rasprave povuče i doradi svoj prijedlog.

“Ovakve izmjene predstavljaju grubi udar na već dovoljno opterećene financije naših građana. U vremenu inflacije i porasta troškova života, nije normalno toliko dizati cijene jedne javne usluge od koje građani ne mogu pobjeći”, priopćio je Jakšić.

Jakšiću nije jasno kakav je to dodatan napor, primjerice, kod ovjere prijepisa ili fotokopiranja dokumenata, što će umjesto 3,99 ubuduće stajati  5,32 eura.

“Umjesto smanjivanja troškova ovršnog postupka, Vlada naknadu za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja diže za čak 150 posto, pa će potvrda umjesto 5,32 ubuduće stajati 13,30 eura. Sramotno!“, zaključuje šef saborskog odbora za pravosuđe.


Tagovi: JAVNI BILJEžNICI NAKNADE VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO