U OVOJ KOMPANIJI DAN ŽENA JE SVAKI DAN

Najženstvenija tvrtka u državi: od 10 top direktora čak 8 je žena

Objavljeno, 08. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: KTC / Daliborka Kranjčić, predsjednica uprave KTC-a
AUTOR
Robert Mihaljević

Od troje članova uprave ove poznate tvrtke dvije su žene, uključujući i predsjednicu uprave, a od sedmero prokurista samo je jedan muškarac.

To je jedinstven primjer u Hrvatskoj: niti jedna velika kompanija nema takav izrazit omjer u najvišim upravljačkim strukturama u korist ljepšeg spola. I takva zastupljenost žena – o, da, dragi naš Bernardiću – itekako daje rezultata.

Riječ je o križevačkom trgovačkom divu KTC-u na čijem je čelu predsjednica uprave Daliborka Kranjčić, žena koju su Hrvatska udruga poslodavaca i udruženje Croma proglasili menadžericom godine.

PRIMJER PODRAVKE

U dvočlanoj upravi KTC-a još su Miroslav Gegač i Ivana Pavić. Među prokuristima šest je žena – Melanija Zorko, Marijana Sabolović, Irena Tukša, Danijela Ivanček, Martina Bojko i Anita Pofuk – te samo jedan muškarac, bivši Podravkin menadžer Ivan Šiško.

Riječ je o službenim i najnovijim podacima koje smo preuzeli iz registra Trgovačkog suda.

A kako to izgleda kad žene vode kompaniju? Ovako, dragi naš Bero: KTC je preklani ostvario 1,55 milijardi kuna prihoda, što je rast od pet posto. Neto dobit je 39 milijuna kuna, što je sedam posto više.

Ljiljana Šapina, članica uprave Podravke / Foto: Koprivničko-križevačka županija

Broj zaposlenih u kompaniji povećan je za otprilike desetak posto i sad ih tamo radi oko 1400. I da, KTC je prvi hrvatski trgovački lanac koji je ukinuo rad nedjeljom.

Usporedbe radi, od peteročlane uprave Podravke samo je jedna žena, Ljiljana Šapina, a i ona sigurno ne bi bila tamo da slučajno nije i članica lokalnog HDZ-a.

HRVATSKA NA ZAČELJU

Od 14 tvrtki iz županije s prihodom većim od 100 milijuna kuna samo tri vode žene: osim KTC-a to su još pivovara Carlsberg, na čijem je čelu Helle Muller Petersen, te Bilokalnik-industrija papirne ambalaže, koju vodi Ana Soldo.

Obje spomenute tvrtke iz Koprivnice u stranom su vlasništvu: Carlsberg je pod kapom danske, a Bilokalnik britanske kompanije. Od ukupno 40 direktora i članova uprave u tih 14 velikih kompanija samo je 12 žena. To je udjel od 30 posto.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je gotovo na začelju Europske unije prema broju izvršnih direktorica u najvećim kompanija čije su dionice izlistane na burzi. Ima ih samo 12 posto.

Najviše žena u vrhu velikih kompanija imaju Rumunjska, Estonija i Litva (više od 30 posto), a europski je prosjek 18 posto.

Eurostatovi podaci za 2019. godinu


Tagovi: DALIBORKA KRANJčIć DAN žENA KTC ZENA

NEDAVNO OBJAVLJENO