POTROŠNJA LIJEKOVA ZA SMIRENJE

Najviše Normabela i Apaurina gutaju u Koprivnici, a najmanje u Istri

Objavljeno, 12. veljače 2021. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Footgrafija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska agencija za lijekove objavila je potrošnju različitih skupina farmaceutskih pripravaka po županijama tijekom 2019. godine.

Prema tim podacima, Koprivničko-križevačka županija uvjerljivo je na vrhu po dnevnoj potrošnji psihofarmaka na tisuću stanovnika.

Po potrošnji anskilotika, lijekova za smirenje, koprivnčki kraj u hrvatskom je vrhu s više od 112 dnevnih doza na 1000 stanovnika. Najpropisivaniji lijekovi u toj skupini su Normabel i Apaurin.

Na drugome je mjestu Osječko-baranjska županija s oko 110 dnevnih doza, a na trećem Vukovarsko-srijemska s oko 104 doze. Najmanje Normabela i Apaurina troše u Istri (oko 55), Međimurju (63) i Zagrebačkoj županiji (66 dnevnih doza).

I po potrošnji antidepresiva, od kojih su najkorišteniji lijekovi s djelatnom tvari sertralin, Koprivničko-križevačka županija među tri je najveće: u toj skupini još su vukovarski i sisački kraj.

Ukupna potrošnja lijekova tijekom 2019. godine u Hrvatskoj iznosila je 7,65 milijardi kuna, što je oko 16 posto više nego godinu ranije.

Riječ je o velikom rastu potrošnje s obzirom da je prosječan petogodišnji rast dotad iznosio manje od deset posto, navode u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Najveću financijsku potrošnju imao je imunološki lijek za za liječenje metastatskih tumora pembrolizumab, a na drugom je mjestu lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem ibuprofen.

Prema definiranoj dnevnoj dozi na 1000 stanovnika, najviše se trošio lijek ramipril protiv visokoga tlaka. Na drugom je mjestu acetilsalicilna kiselina (aspirin), a na trećem atorvastatin za snižavanje kolesterola i prevenciju infarkta.


Tagovi: APAURIN LIJEKOVI NORMABEL POTROšNJA

NEDAVNO OBJAVLJENO