REKORDERI U DRŽAVI

Najviše djece cijepi se na koprivničkome području, a najmanje na jugu

Objavljeno, 10. srpnja 2019. Zdravlje
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Najviši postotak djece cijepljene protiv različitih zaraznih bolesti je u Koprivničko-križevačkoj županiji, otkrivaju novi podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Prema tim podacima, lani je protiv difterije, tetanusa i hripavca u toj županiji cijepljeno oko 98 posto djece, što je najveći postotak u Hrvatskoj. U vrhu su još Virovitica, Karlovac i Krapina. Na začelju su pak dubrovačko (58 posto), riječko (76) i splitsko područje (79 posto).

I u cijepljenju protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (tzv. mo-pa-ru cjepivo) koprivnički je kraj u državnom vrhu s oko 99 posto procijepljene djece, odmah iza Krapine i Siska koji imaju nešto više od 99 posto.

Zanimljivo je kako je i na području Dubrovnika procijepljenost djece tim cjepivom lani osjetnio porasla i iznosila je čak 96 posto.

To je ogroman skok ako se zna kako je procijepljenost djece protiv ospica rođene 2015. u toj županiji iznosila 43 posto, a u gradu Dubrovniku samo 26 posto. Da stvar bude još poraznija, cijepilo se samo deset posto djece rođene 2016. u Dubrovniku.

Lani se na tom području dogodila epidemija ospica pa su roditelji u strahu masovno pohrilili cijepiti svoju djecu. Hoće li se taj trend nastaviti i ove godine – tek će se vidjeti.

Zanimljivo je kako je Koprivničko-križevačka županija u vrhu i po postotku 60-godišnjaka cijepljenih protiv tetanusa: lani ih se procijepilo 73 posto. Bolji od njih bili su samo u Šibensko-kninskoj županiji s 86-postotnom procijepljenošću.


Tagovi: CIJEPLJENJE DJECA

NEDAVNO OBJAVLJENO