HEDONA DOISTA RASTURA

Najslađa tvrtka na sjeveru probila se među 5 najvećih u branši u Hrvatskoj

Objavljeno, 17. prosinca 2021. Financijer
# Foto: HEDONA / Pogon križevačke tvrtke / Arhivska fotografija
AUTOR
Robert Mihaljević

Među pet najvećih konditorskih tvrtki koje proizvode čokoladu u Hrvatskoj danas je i najslađa i najljepša priča o uključivosti i humanosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Riječ je o tvrtki Hedona iz Križevaca koja se bavi proizvodnjom čokolade i pralina, a osnovala ju je udruga za osobe s invaliditetom iz toga grada. Danas u Hedoni radi oko 20 osoba, od čega je otprilike polovica osoba s invaliditetom koje sudjeluju u svim poslovnim fazama malog i uspješnog poduzeća.

Hedona se, dakle, lani probila na peto mjesto najvećih konditora u zemlji. Ostvarili su oko 7,3 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 88 posto više nego godinu ranije, te 1,2 milijuna kuna neto dobiti uz povećanje od čak 430 posto.

Najveći proizvođač slastica u Hrvatskoj i dalje je zagrebački Kraš koji je odnedavno u vlasništvu Braće Pivac. Kraš je lani ostvario 889 milijuna kuna prihoda i 14,4 milijuna kuna profita. Zanimljivo je kako u Krašu radi čak dvije trećine svih zaposlenih u domaćoj konditorskoj industriji koja ukupno ima oko 2200 djelatnika (u Krašu je zaposleno oko 1500).

Na drugome je mjestu osječki Kandit s oko 254 milijuna kuna lanjskih prihoda i 9,1 milijun kuna dobiti. Treće je požeško Zvečevo koje je ostvarilo 85,5 milijuna kuna prometa, ali uz više od 4 milijuna kuna gubitka.

Na četvrtom je mjestu najvećih domaćih ‘slastičara’ tvrtka Vasiljev iz mjesta Vera u istočnoj Slavoniji, naselja između Osijeka i Vukovara. Ona je poznata po svojem brandu Choco Royal, lancu dućana, ali i kavi. Lani je imala oko 35 milijuna kuna prihoda, 80-ak zaposlenih i oko pola milijuna kuna neto dobiiti.

Peta je, dakle, od lani križevačka Hedona. Najslađa i najljepša priča o inkluziji, solidarnosti i humanosti u toj županiji. Među konditore svakako se ubraja i bjelovarski Koestlin, ali ovdje je riječ samo o tvrtkama koje se bave prozvodnjom čokolade i bonbonskih proizvoda kojih u Koestlinu nema.


Tagovi: čOKOLADA HEDONA KANDIT KONDITORI KRAš VASILJEV ZVEčEVO

NEDAVNO OBJAVLJENO