Najniža plaća: 400 radnika poznate tvrtke zarađuje manje od 500 eura mjesečno

Objavljeno, 23. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Trgovina Djelo
AUTOR
Redakcijski tekst

Trgovačke tvrtke isplaćuju najniže prosječne neto plaće u Hrvatskoj, otkrivaju podaci Financijske agencije.

Riječ je o najnižim plaćama među većim tvrtkama koje zapošljavaju najmanje deset ljudi, a iz analize su isključene osiguravateljske kuće koje imaju poseban obračun primanja zaposlenih i čiji je prosjek uglavnom osjetno niži od minimalca.

Prema tim kriterijima, najnižu plaću među većim je tvrtkama lani isplaćivao maloprodajni lanac Djelo Unešić koji zapošljava oko 400 radnika. Njihova prosječna neto mjesečna plaća lani je iznosila tek 499 eura što je, začudo, čak 12,5 posto više nego prethodne godine, kad je bila 440 eura.

Tijekom protekle godine, dakle, radnici Djela zarađivali su oko 3750 kuna neto mjesečno, što je zakonom propisan minimalac. Manje od toga ionako nisu smjeli primati. Tvrtka je pritom imala 40,5 milijuna eura prihoda (16 posto više) te neto dobit od 1,9 milijuna eura (46 posto veća).

Ispod 600 eura

Drugi na toj neslavnoj listi je trgovačka tvrtka Slavonija-Bošković iz Cerne s oko 350 zaposlenih koji su tijekom prošle godine primali prosječnu mjesečnu neto plaću od 523 eura, što je 16 posto više nego godinu ranije.

Na trećem je mjestu još jedan trgovac, kutinska Lonia trgovina koja je u međuvremenu prodana omiškom Studencu te ugašena. Lani je Lonia zapošljavala oko 1360 radnika s prosječnom neto plaćom od 540 eura, što je bilo 11 posto više nego predlani.

Četvrti je maloprodajni lanac Gavranović s oko 700 zaposlenih i prosječnom plaćom od 553 eura. To je pak deset posto više od prosječnog radničkog primanja u Gavranoviću tijekom 2021. godine.

Na petom je mjestu veliki slavonski trgovački lanac Boso iz Vinkovaca koji zapošljava više od 1000 ljudi. Njihova prosječna neto plaća prošle je godine iznosila 561 euro i bila je za 50-ak eura veća nego godinu ranije.

Ispod 600 eura neto mjesečno tijekom prošle su godine u prosjeku zarađivali i zaposlenici tvrtke Pekar Vinkovci, zagrebačke tvrtke Decentia i poduzeća Securitas Hrvatska, otkrivaju podaci Financijske agencije.


Tagovi: BOSO DJELO GAVRANOVIć LONIA NAJNIžA PLAćA PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO