IZGUBILI NA SINDIKALNIM IZBORIMA

Najjači Podravkin sindikat prvi put ostao bez člana NO-a Belupa

Objavljeno, 14. lipnja 2021. Financijer
# Foto: HRT screenshot / Tvornica Belupa / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Belupo je dobio novi nadzorni odbor na čijem je čelu predsjednica uprave Podravke Martina Dalić. Prvi put u njemu neće sjediti predstavnik najjačega PPDIV-a, granskog sindikata SSSH-a.

Dogodilo se to da je dugogodišnji član NO-a Belupa i šef Radničkog vijeća tvrtke Željko Dragec nedavno izgubio na izborima za Radničko vijeće. Dragec je, među ostalim, član predsjedništva nacionalnog sindikata PPDIV-a, pa je poraz na sindikalnim izborima posebno bolan.

Pobijedio ga je Dubravko Barić, HUS-ov sindikalni povjerenik u Belupu. On je, tako, ovih dana postao novi radnički predstavnik u Nadzornom odboru te novi čelnik Radničkog vijeća Belupa. Barić je bio zajednički kandidat HUS-a i Sindikata Podravke (Sinpod) te je njegova lista na izborima za radničko vijeće dobila 218 glasova. PPDV je dobio 145.

U NO-u Belupa, tako, danas sjede Martina Dalić, Dubravko Barić, članovi uprave Podravke Davor Doko i Marko Đerek te član NO-a Podravke Petar Miladin.

Što je novi šef Radničkog vijeća i član NO-a Belupa najavio u svojem prvom javnom istupu? Prije svega, zaokret u dosadašnjem funkcioniranju i otklon od ponašanja kolege Željka Drageca.

“Volio bih, ako bude moguće, bit će teško, ali ne i neizvedivo, da svi radnici budu jednaki. Da se ne gleda ime i prezime, već radno mjesto i rad. To je ono što me i do sada uvijek smetalo, i vjerujte, smetat će me zauvijek”, poručio je Dubravko Barić za tvorničko glasilo Belupo.

VEĆI KOEFICIJENTI

“Smatram da svatko ima pravo na veću plaću i napredovanje ako se zalaže i želi učiti, bez obzira na svoje ime i prezime. I vrapci na grani znaju da kod nas puno zaposlenika nije dobilo koeficijent koji stvarno i zaslužuju.

Najbolji primjer je kad ‘stari’ djelatnik nauči nove zaposlenike da mogu samostalno raditi, i kad dođe vrijeme korekcija mladi za nekoliko stepenica preskoče ‘stare’. Nisam protiv toga što su oni dobili koeficijent, ali je li realno da netko ide sa svakom korekcijom, a netko po 10-15 godina ne može dobiti veći koeficijent za 0,10″, zaključuje Barić.

Osim toga, PPDIV je suočen i sa zahtjevom više od 200 radnika Podravke za smjenom članice NO-a Podravke i sindikalne povjerenice Ksenije Horvat. Potpisi su već otišli u centralu PPDIV-a, ali povratnih informacija o tom zahtjevu i dalje nema.


Tagovi: BELUPO DUBRAVKO BARIć NADZORNI ODBOR SINDIKAT žELJKO DRAGEC

NEDAVNO OBJAVLJENO