Najjače ljeto u povijesti po prometu u trgovinama i ugostiteljstvu

Objavljeno, 04. rujna 2022. Financijer
# Foto: DANICAHR / Plaža na Cresu
AUTOR
Redakcijski tekst

U kolovozu je zabilježen nikad veći promet u trgovini i ugostiteljstvu u Hrvatskoj, a rekordni prihodi rezultat su rasta cijena i iznimne turističke sezone.

Prema podacima Porezne uprave, u kolovozu je u trgovini na veliko i malo fiskalizirano 16,56 milijardi kuna, što je najjači kolovoz u povijesti. Ukupno je promet u kolovozu i srpnju iznosio 33,1 milijardu kuna, što je 17 posto više nego u istim mjesecima lani i 26 posto više nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Promet u hotelima i restoranima (smještaj i priprema hrane) u srpnju i kolovozu iznosio je blizu 16 milijardi kuna. To je čak 49 posto više nego u dva udarna turistička mjeseca prije pandemije, 2019. godine, koja se smatra rekordnom u turističkom prometu u Hrvatskoj.

U odnosu na lanjski srpanj i kolovoz, koji je također donio rast turističkog prometa, ove je godine iznos fiskaliziranih računa u hotelima, smještaju, restoranima i objektima brze hrane bio veći za točno trećinu.

Kad se, dakle, zbroji promet u trgovini i ugostiteljstvu u srpnju i kolovozu ove godine, dolazimo do brojke od čak 49 milijardi kuna na fiskaliziranim računima koje je evidentirao sustav Porezne uprave.

Lani je taj iznos bio oko 40 milijardi kuna. Ove je godine taj promet, dakle, 22,5 posto veći nego prošle te čak 32 posto veći nego 2019. godine. Otprilike toliki je i rast državnih prihoda od poreza na dodanu vrijednost.


Tagovi: FISKALIZACIJA POREZNA UPRAVA PROMET TRGOVINE UGOSTITELJSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO