Hrvatska iz godine u godinu smanjuje proizvodnju hrane, prije svega mesa, mlijeka, voća i povrća.
Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, predlani smo uspjeli proizvesti 67,8 posto godišnje potrošnje mesa: goveđeg 66,8 posto (godinu ranije 70 posto), a svinjskog 57 posto (godinu ranije 61 posto).
Samodostatnost u jajima predlani je iznosila 80 posto, u mlijeku 53 posto, povrću 47 posto, a voću 39 posto, otkrivaju službene brojke Ministarstva.
Prve neslužbene procjene struke otkrivaju kako je pad nastavljen i lani: domaće svinjetine navodno imamo tek 50-ak posto, mlijeka manje od 50 posto, povrća manje od 45 posto, a voća oko 35 posto.
Dovoljno za vlastite potrebe i izvoz proizvedemo tek žitarica, uljarica i životinjskih iznutrica. Što je najgore, padu se ne nazire kraj i po tome smo najgori u EU.
Kad je riječ o živim svinjama, lani smo ih najviše uvezli iz Nizozemske, oko 237.000 komada, a slijede Danska (174.000), Mađarska (59.000) i Njemačka (55.000).
Svinjskog mesa različitih vrsta pak najviše smo tijekom prošle godine uvezli iz Njemačke, ukupno blizu 30.000 tona. Slijede Španjolska (20.000), Mađarska (15.000) i Nizozemska (11.800 tona).
NEDAVNO OBJAVLJENO