Najesen skuplji vrtić, voda i smeće ili će nam uzimati 10 posto od plaće

Objavljeno, 12. lipnja 2022. Komentari
# Foto: KOPRIVNIČKE VODE / Radovi u sklopu Aglomeracije na koprivničkoj Čardi
AUTOR
Robert Mihaljević

Proteklih mjeseci svjedoci smo divljanja cijena kojem se ne nazire kraj. Najveći šok donijeli su energenti čiji se rast nakon krvave ruske agresije na Ukrajinu jednostavno oteo kontroli tržišta. A plin i naftni derivati onda povlače sve za sobom u lančanoj reakciji za koju mnogi strahuju da bi ove zime mogla dovesti do „nuklearnog“ udara na standard.

Rast cijena svega što svakodnevno kupujemo i trebamo – od struje i nafte do kruha i ulja – znači da smo sve siromašniji. Osim ako nam samilosni poslodavac ne poveća primanja po stopi višoj od one inflacijske koja je u godinu dana, bome, već debelo premašila 10 posto. Ako nam plaće rastu manje od te stope, kupovat ćemo manje. I nekvalitetnije.

A to je onda i put u recesiju, što je možda u neku ruku dobro jer recesija može obuzdati inflaciju. Premda se ne zna što je od dva zla gore za nas, običan puk ovozemaljski. Sigurno se pitate zbog čega opet iznova tupimo o inflaciji i divljanju cijena jer to više i nije neka vijest. U pravu ste, nije ako ste fokusirani na benzinske postaje i Lidlove police. No, što mislite hoće li poskupjeti i još nešto, na što ovog časa ne obraćamo previše pažnje?

Gradsko poduzeće Koprivničke vode ovih je dana, spomenimo to jer je važno, Financijskoj agenciji predalo godišnje poslovne izvještaje u kojima, među ostalim, stoje nevesele brojke. Skroman rast prihoda, dobit koja to nije, rast svih troškova poslovanja. Komunalac je prošao nešto bolje, ali teško da se ima čime hvaliti jer i njih visoki troškovi ove godine doslovce guše. S druge strane, sve je teže zadržati kvalitetne radnike koji odlaze tamo gdje su plaće veće.

Odvoz otpada, Komunalac Koprivnica, kamion za odvoz smeća
Odvoz smeća u Koprivnici / Foto: Komunalac

A dječji vrtići? Na njih ste zaboravili? Danas na području Koprivnice djeluje ukupno pet dječjih vrtića s oko 1040 mališana: gradska „Tratinčica“, „Podravsko sunce“, privatni „Igra“, „Smiješak“ i „Svetog Josipa. Tu je i 12 obrta za čuvanje djece, popularnih dadilja koje u prosjeku skrbe za oko 120 naših najmlađih. Djece je iz godine u godinu u vrtićima sve više, a više je i dječjih vrtića i obrta. Napravljen je novi vrtić u Starigradu, uređuje se novi vrtić na Vinici, rade se projekti za onaj u prigradskom naselju Herešinu.

Gradsko vijeće nedavno je rebalansom proračuna ukupan iznos za financiranje predškolskog odgoja moralo povećati s 27,8 na oko 28,5 milijuna kuna. Od toga, privatnim vrtićima i dadiljama za sufinanciranje smještaja mališana ide najviše dosad – oko 5 milijuna kuna. I bojimo se da je to samo početak jer je hrana za mališane osjetno skuplja, grijanje i struja također, o gorivu da se ne govori. A tu su i plaće zaposlenih u dječjim vrtićima koje – u situaciji ovako visoke inflacije – teško mogu ostati na sadašnjoj razini.

Što nas, dakle, čeka najesen? Prema dostupnim informacijama, vjerojatno nešto više djece u vrtićima i osjetno veći troškovi poslovanja. Sa sličnim će se problemom najesen ozibljno morati pozabaviti i druge gradske tvrtke i ustanove, prije svega Komunalac i Koprivničke vode. Ako netko ubrzo ne izvuče neki čarobni štapić pa zaustavi razaranja u Ukrajini, ukroti cijene energenata i ustabili globalne lance nabave, jesen nam neće biti nimalo lijepa. A čarobni je štapić, da se ne zavaravamo, ipak bajka za vrtićke mališane.

Mališani krenuli u novi dječji vrtić u Starigradu
Dječji vrtić u koprivničkom naselju Starigradu / Foto: Grad Koprivnica

Ne treba biti neki poseban vizionar niti vrstan analitičar da bi se zaključilo kako lokalna zajednica u sveopćem ludilo nikako ne može biti otok sam za sebe. I da će u jednom trenutku – da bi spasila cijeli sustav – morati posegnuti za najnepopularnijim mjerama: novim nametima građanima i gospodarstvu. Jer u dječjim vrtićima, a bogme i Koprivničkim vodama nemate baš gdje rezati i šparati.

Ostaje samo prihodna strana ustanova koju se može povećati. Ili ne mora jer Koprivnica u rukavu i dalje ima opciju uvođenja ozloglašenog prireza. Imaju ga mnogi gradovi u okruženju – od Varaždina i Ludbrega do Križevaca i Virovitice. No, dva susjedna grada su ga ukinula – Bjelovar i Čakovec. Osim Križevaca koji ima stopu od 10 posto, prirez u našoj županiji ima još samo Kloštar Podravski, i to 5 posto.

Ako od prireza bježe k’o vrag od tamjana – a gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Mišelom Jakšićem baš tako se i ponašaju – onda im ne preostaje ništa drugo nego povećati cijene usluga. Smještaja djece u vrtiće, odvoza smeća, vode i odvodnje. Bez povećanja prihodne strane – prirezom ili većim računima – bojimo se da gradska blagajna neće moći servisirati sve ovo što danas imamo.

Dolazi nam, dakle, jesen u kojoj ćemo sigurno biti siromašniji nego danas, kako god da se ova priča na koncu odvrti. Valja samo moliti svevišnjega da to stanje ne potraje predugo.

NAPOMENA: kolumna je izvorno objavljena u tjedniku Glas Podravine


Tagovi: CIJENE PRIREZ SMEćE VODA VRTIć

NEDAVNO OBJAVLJENO