ODLUKA PROVUČENA KROZ 'MALA VRATA'

Nacionalni stožer upravo zabranio rad svih trgovina nedjeljom!

Objavljeno, 24. travnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Čini se kako je Nacionalni stožer civilne zaštite upravo zabranio rad trgovina nedjeljom!

Očito je to učinjeno kroz ‘mala vrata’, a o svemu je u petak na konferenciji za novinare govorio šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

“Radno vrijeme vraća se na vrijeme prije pandemije i kriznih mjera, ali će trgovine koje imaju više od deset sati rada morati imati pauzu od najmanje sat vremena uza čišćenje. Nedjeljom i blagdanima radit će jedino kiosci, pekarnice, dućani s kruhom i pekarskim proizvodima te trgovine na benzinskim postajama”, otkrio je Božinović.

Drugim riječima, trgovački centri i supermarketi nedjeljom neće smjeti raditi. Za to se već duže zalaže Crkva, a rad nedjeljom prvi je u Hrvatskoj ukinuo križevački trgovački div KTC.

Krizni stožer o koronavirusu
Je li Stožer imao ovlasti donijeti takvu odluku?

Odlukama Vlade od ponedjeljka omogućava se rad trgovinama, osim onih u velikim trgovačkim centrima, postolarima, turističkim agencijama, rečeno je danas na pressici Stožera.

Odluke kojima će se to pobliže navesti i propisati Stožer će objaviti tijekom petka, obećao je Božinović.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kasnije je objasnio kako su zabranili rad trgovina nedjeljom jer su ionako produžili radno vrijeme svima do 21 sat. Kako bi smanjili mobilnost ljudi za vrijeme pandemije, zabranili su rad svim trgovinama nedjeljom i blagdanima. I to do daljnjega.

No, spekulira se kako je to napravljeno i zbog skorašnjih parlamentarnih izbora koji bi trebali biti već u srpnju jer su Crkva i sindikati tražili da se rad nedjeljom potpuno zabrani.

Pitanje je, međutim, je li Nacionalni stožer mogao donijeti takvu odluku i je li ona posve u skladu sa zakonima, odnosno Ustavom RH.


Tagovi: DAVOR BOZINOVIC RAD NEDJELJOM STOžER ZABRANA

NEDAVNO OBJAVLJENO