ODLUČILI OSTATI KOD KUĆE

Na izbore za vijeća nacionalnih manjina izašlo 17 Srba, 16 Roma i 10 Albanaca

Objavljeno, 06. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Na jučerašnje izbore za predstavnike u vijećima srpske, romske i albanske nacionalne manjine u Koprivnici izašlo je ukupno – 43 birača, objavilo je Gradsko izborno povjerenstvo.

Najmanja izlaznost zabilježena je kod srpske manjine, samo 17 od ukupno 550 birača ili tri posto. Kod Roma glasovalo je 16 od 97 osoba s pravom glasa (16,5 posto), a kod Albanaca njih desetero od ukupno 84 (12 posto). Nedjeljni praznik demokracije, tako, pretvorio se u praznik ostanka kod kuće.

Na izbore za Vijeće srpske nacionalne manjine izašao je samo SNV, pa je u Vijeće izabrano svih 14 kandidata s njihove liste. Romi su mogli birati samo za Željka Oršoša i zamjenika Damira Oršoša, a Albanci za Gazmenda Ristemija i njegova zamjenika Dritona Prekazija. Obje su kandidacijske liste dobile 100 posto glasova birača.

Na jučerašnje izbore za vijeća nacionalnih manjina u Hrvatskoj izašlo je manje od deset posto od otprilike 250.000 upisanih birača. Premda su vijeća samo savjetodavnog karaktera, ona su važna zbog uključivanja manjinskim zajednica u političke sustave na svim razinama.


Tagovi: IZBORI NACIONALNE MANJINE

NEDAVNO OBJAVLJENO