SVAKI PETI UČENIK - ODLIKAŠ

Na sjeveru uvjerljivo najviše odlikaša, u jednoj županiji prosjek ocjena čak 4,56

Objavljeno, 21. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Grad Koprivnica / Učenici koprivničke gimnazije
AUTOR
Redakcijski tekst

Blizu tisuću maturanata iz cijele Hrvatske svrstalo se u skupinu superodlikaša jer su završni razred prošli s prosjekom 5,0. Riječ je oko 3,5 posto ovogodišnje generacije maturanata.

Kako piše Večernji list, ovogodišnja generacija maturanata može se pohvaliti i s oko 5000 učenika koji su zadnji razred srednje škole završili odličnim uspjehom. Takvih je, dakle bilo gotovo 20 posto u generaciji, odnosno skoro pa svaki peti.

Najbolji prosjek ove su godine ostvarili maturanti iz Međimurske županije čiji je uspjeh iznosio čak 4,56, što znači kako je u tamošnjim srednjim školama bilo uvjerljivo najviše odlikaša. Večernji doznaje kako po prosječnim ocjenama slijede maturanti iz Virovitice, Varaždina, Like, Zagrebačke županije, Zagorja i Koprivničko-križevačke županije.

Dakle, sjeverozapadna Hrvatska ima uvjerljivo najviše odlikaša među maturantima. I to cijela jer su na vrhu ljestvice, izuzmemo li Liku, listom sve županije iz tog dijela države.

No, bit će zbog toga zanimljivo pratiti uspjeh maturanata sa sjevera na državnoj maturi, odnosno hoće li te petice opravdati i tamo gdje se najviše očekuje.

Lani je, primjerice, državnoj maturi iz Koprivničko-križevačke županije pristupilo oko 650 učenika, a položilo ju je tek oko 480 maturanata, odnosno nešto više od 70 posto. Koprivnički gimnazijalci također nisu briljirali: državnu maturu polagalo je oko 160 učenika, a prošlo ih je oko 150. Palo ih je pet posto više nego preklani.

Oko stotinu maturanata koprivničke Gimnazije Fran Galović upisalo je na koncu svoj prvi izbor fakulteta. I taj će podatak ove godine biti u posebnom fokusu jer se pokazalo kako je uspjeh u četvrtom razredu jedno, a uspjeh na državnoj maturi i upisu fakulteta drugo.


Tagovi: MATURANTI OCJENE ODILKASI

NEDAVNO OBJAVLJENO