ZELENA KOPRIVNICA

Na području grada više je od 3000 stabala. Evo gdje će se saditi nova

Objavljeno, 29. listopada 2021. Zeleno
# Foto: KOPRIVNICA / Sadnja drveća u Ulici MIje Šimeka u Koprivnici
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Koprivnica već godinama provodi akcije sadnje stabala diljem grada, a među popularnijima su akcije “Rastimo zajedno”, “Zasadi drvo, ne budi panj” te prigodna sadnja u “Europskom tjednu mobilnosti”.

Tako je pokraj Gradskih bazena Cerine do danas niknuo pravi voćnjak s autohotnim sortama o kojiima brinu učenici koprivničkih škola. Nedavno je pak Komunalac u Ulici Mije Šimeka sadio drveće zajedno s učenicima trećeg razreda gimnazije. Zasađene su mladice kelreuterije i crvene šljive.

Znate li uopće koliko ima stabala na području Koprivnice? Prema podacima Gradske uprave, ukupno ih je oko 2800 komada, i to na javnim površinama, a u toj brojci nisu stabla na privatnim parcelama. Dakle, sigurno ih ima više od 3000.

“Prije pet godina bilo ih je oko 200 manje, no to nije pokazatelj novoposađenih stabala, jer se pod održavanjem podrazumijeva i zamjena starih i bolesnih stabala novim stablima. Razlika u broju stabala prije i sada nije pokazatelj stvarno posađenih stabala unutar pet godina”, naglašavaju u Gradu.

Koje vrste dominiraju na području Koprivnice? To su, prije svega, javor, lipa, kesten i smreka. Samo ove je godine, primjerice, zasađeno novo drveće u parku na Trgu kralja Krešimira (20 stabala), na dječjem igralište Cinderišće (16 stabala), Lenišću kod poslovnog centra (4 stabla), centralnom parku (1 stablo), ispred OŠ Antun Nemčić Gostovinski (8 stabala), u Ulici A. Mihanovića (8 stabala) te u Ulici Mije Šimeka (18 stabala).

Što će se saditi iduće godine? Prema podacima Komunalca, u planu je revitalizacija drvoreda u Križevačkoj ulici i nastavak nove sadnje drvoreda u Ulici Mije Šimeka.


Tagovi: DRVEćE KOPRIVNICA SADNJA STABLA ZELENA KOPRIVNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO