POČINJE RENESANSNI FESTIVAL

Na gradske bedeme stiže čak 20 srednjovjekovnih sprava za mučenje

Objavljeno, 11. kolovoza 2019. Zabavno
# Foto: RENESANSNI FESTIVAL
AUTOR
Redakcijski tekst

Na koprivničke bedeme stiže čak 20 srednjovjekovnih sprava za mučenje identičnima originalima koji su mnoge ljude u tom mračnom povijesnom dobu stajale glave.

Tortura je, naime, glavna ovogodišnja tema popularnog Renesanskog festivala u Koprivnici koji će se održati od 22. do 25. kolovoza.

–  Napravili smo oko 20 sprava za mučenje po originalima koji bi trebali dočarati uvjete u kakvima su živjeli ljudi u kasnom srednjem vijeku. Posjetiteljima približit ćemo nešto što je, na žalost, dio ljudske povijesti – istaknuo je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice.

Ovih je dana na bedeme već dopremljena giljotina koja će, kažu organizatori, biti posebna atrakcija. Tu je i nirnberška djevica, njemačka sprava za mučenje u obliku drvenog sanduka sa šiljcima.

Giljotina jke postavljena na koprivničke bedeme za Renesansni festival
Giljotina je već stigla na koprivničke bedeme / Foto: Renesansni festival

Sprava za rastezanje bila je posebna atrakcija prijašnjih godina, a bit će i ove. Na Renesansu stižu vješala, različite naprave za trganje kostiju, glave i šaka, stolci i kreveti s metalnim šiljcima. Organizatori kažu kako je riječ o doista vjernim replikama koje će posjetitelji moći isprobati besplatno.

U četvrtak, prvog dana Renesanse na gradskim bedemima, ulaz na festival je besplatan. U petak je ulaznica pet kuna, u subotu 15, a nedjelju deset kuna.

Na Renesansnom festivalu očekuju se viteške skupine iz desetak zemalja Europe, oko 20 starih zanata i čak tisuću sudionika na manifestaciji. Ugostitelji pak pripremaju posebnu ponudu srednjovjekovnih jela.

Renesansni festival u Koprivnici
Renesansni festival održat će se od 22. do 25. kolovoza u Koprivnici / Foto: Renesansni festival

Tagovi: MUCENJE RENESANSNI FESTIVAL TORTURA

NEDAVNO OBJAVLJENO