POČELO OSLIKAVANJE MURALA SA ZNAMENITIM GRAĐANIMA

Žena optužena da je vještica i prvi hrvatski pilot na pročelju zgrade u Križevcima

Objavljeno, 03. travnja 2019. Vijesti
# Foto: HISTRIONI
AUTOR
Redakcijski tekst

Umjetnici, izumitelj, pilot i žena optužena da je vještica naći će se na prvom križevačkom muralu čije je oslikavanje upravo počelo na pročelju jedne zgrade. Na muralu će se naći Nina Vavra, Marijan Detoni, Marcel Kiepach, Dragutin Novak i Magda Logomer Herucina.

Vavra je bila je jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica prve polovice XX. stoljeća, a Detoni višestruko nagrađivan hrvatski slikar i grafičar. Marcel pl. Kiepach bio je izumitelj i često nazivan „čudom od djeteta“. U dobi od 16 godina patentirao je prvi brodski kompas na čiji rad ne mogu utjecati magnetske sile, a patentirao je prvi dinamo za rasvjetu vozila. Dragutin Novak pak davne 1910. godine bio je prvi u Hrvatskoj koji je poletio avionom konstruktora Slavoljuba Penkale te tako ostao zapamćen kao prvi hrvatski pilot.

Magda Logomer Herucina pak bila je posljednja žena 1757. godine optužena kao vještica i prva koja je tih optužbi oslobođena. Njezina životna priča i sudbina poslužila je za inspiraciju Mariji Jurić Zagorki u pisanju romana „Grička vještica“. Magda je tako postala Zagorkina besmrtna junakinja Kontesa Nera, navode u gradskoj upravi.


Tagovi: KRIZEVCI MURAL VJESTICA

NEDAVNO OBJAVLJENO