POZNATA KOPRIVNIČANKA OTKRILA

Jasmina Markota: Odlučila sam svoje tijelo donirati Zavodu za anatomiju

Objavljeno, 21. svibnja 2019. Naše priče
# Foto: ARHIVA (Jasmina Markota)
AUTOR
Robert Mihaljević

Mrtvi podučavaju žive. Tako danas govore na Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Mortui vivos docent, znana im je latinska sentenca koja u svojoj biti otkriva ono o čemu se danas u hrvatskoj javnosti nerado govori – mrtvo tijelo studente najbolje uči.

Ovih je dana na zagrebačkom Mirogoju organizirana sahrana ostataka 11 pokojnika koji su svoje tijelo darovali u medicinske svrhe. Urne s njihovim pepelom položenu su u zajedničku grobnicu Medicinskog fakulteta. Takva je procedura. Nakon što tijela nekoliko godina posluže u nastavi studenata medicine, obitelji mogu birati – sahrana u obiteljskoj grobnici ili zajedničkoj koju ima fakultet.

Vijest o tome potaknula je poznatu Koprivničanku Jasminu Markotu, dugogodišnju tajnicu gradskog Udruženja obrtnika, da otkrije kako je i ona svoje tijelo donirala medicinskom fakultetu. “Ako za života nisam, nakon smrti bit ću višestruko korisna. Razmislite i donirajte svoje tijelo medicini, možete usput izbjeći nepotrebne troškove obitelji nakon smrti. Tko te se sjeća, sjeća. Nije potreban veliki spomenik da bi te se sjećali”, poručila je Markota pozvavši i druge da se odluče na ovaj plemenit čin.

Narukvica koju dobije donor tijela
Narukvica koju dobije donor tijela (Foto: Jasmina Markota)

Pitali smo je danas kako se zapravo odlučila na darovanje svoga tijela medicini. Što se to prelomilo?

“Bio je prije nekoliko godina jedan televizijski intervju sa predstojnicom Zavoda za anatomiju medicinskog fakulteta prof. dr. Lovorkom Grgurević koja je govorila o problemima s kojima se Zavod susreće. Onda staneš, počneš razmišljati i pitati se koliko košta smrt. Na koncu zaključiš da to nema smisla. A Zavod je u to vrijeme navodno godišnje dobivao samo 20 tijela za vježbe studenata, a Beč čak dvije tisuće. Na nečemu studenti i specijalizanti trebaju vježbati”, objašnjava nam Jasmina Markota, žena silne energije i rijetko iskrena i izravna osoba.

“Mnogi se čude i zgražaju zbog takve odluke, čak i vjernici, a znamo da je naše tijelo prah i u prah će se pretvoriti. Zašto obitelji ostavljati svoj zemaljski hram na brigu”, navodi tajnica koprivničkih obrtnika i podsjeća kako kasnije odustajanje od doniranja tijela ne povlači nikakve sankcije.

Darovali ste znanje

Njezina odluka bila je vrlo brzo realizirana. Ispunila je i ovjerila potrebne papire te službeno postala donor svoga tijela u znanstvene svrhe. Nakon toga, osobno ju je nazvala predstojnica Zavoda Lovorka Grgurević kako bi joj se zahvalila na tome.

Ubrzo je na Jasmininu adresu stigla i donorska kartica, narukvica s natpisom te zahvalnica Medicinskog fakulteta na kojoj je pisalo: “Hvala vam što ste nesebično darovali svoje tijelo Zavodu za anatomiju Medicinskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Darovali ste znanje za buduća istraživanja i medicinsku edukaciju”.

Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu
Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu (Foto: Medicinski fakultet)

-Odluka o donaciji Vašeg tijela Zavodu za anatomiju predstavlja neprocjenjiv poklon svijetu medicinske edukacije i iznimnu priliku studentima medicine, budućim liječnicima, da na pravi način savladaju gradivo iz anatomije, što će predstavljati najbolje temelje njihovoj daljnjoj medicinskoj edukaciji – stoji u publikaciji kojom Zavod poziva na doniranje tijela u medicinske svrhe.

Godišnje je na Medicinskom fakultetu oko 300 studenata kojima trebaju mrtva tijela za nastavu iz anatomije. Na jednom tijelu obično vježba šest do sedam studenata, što znači da im treba u prosjeku 50-ak mrtvih.

S programom kojim se građane poziva da doniraju svoja tijela nakon smrti Zavod je krenuo tijekom 2013. godine. Dotad su muku mučili s nastavom, a neka tijela držali su i 20 godina na Zavodu jer nisu imali izbora. Danas je situacija mnogo bolja: u registru je već više od 600 donora, a svake godine studenti dobivaju oko 30 tijela, tzv. kadavera za nastavu.


Tagovi: ANATOMIJA JASMINA MARKOTA MRTVO TIJELO

NEDAVNO OBJAVLJENO