Mršić: Hrvatska ima dovoljno jeftinog domaćeg plina za kućanstva

Objavljeno, 29. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Zvonimir Mršić
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati SDP-ov poduzetnik i menadžer Zvonimir Mršić oglasio se o megaaferi vezanoj uz izvlačenje milijardu kuna iz INA-e te uhićenja pet osoba.

“Ako sam dobro razumio: ekipa je plin s domaćih plinskih polja kupovala jeftino i skupo prodavala na međunarodnom tržištu! E sad; Hrvatska proizvodi samo 25% od potrebnih količina plina što znači da preostalih 75% uvozi.

Proizvođačka cijena tih 25% uvijek je bila ispod nabavnih cijena uvezenog plina. Kako je onda moguće da se uopće plin izvozi ako nemamo dosatno ni za vlastitu potrošnju? Po kojim cijenama su u isto vrijeme, prije svih, državna poduzeća uvozila plin za potrebe proizvodnje struje, grijanja i ispuruke građanima i kućanstvima?

Nije li INA slično radila i s naftom iz hrvatskih polja? Samo u ovom slučaju je (valjda) bila trgovina unutar iste grupe”, upozorio je danas Mršić na Facebooku.

Kasnije je u komentarima ispod statusa dodatno pojasnio što bi država trebala učiniti.

“Država prije svega ima mogućnost i razlog poskupiti plin kroz povećanje “rudarske rente”. Nije logično da “taj” plin i dalje košta 10 dolara po megavatsatu, a INA ga građanima i javnom sektoru prodaje po 200 dolara, a onda pola dobiti ode MOL-u.

Tih 25 % domaćeg plina je dostatno za stanovništvo u potpunosti – čak bi plin mogao i pojeftiniti. Ili bi se mogla relaksirati ukupna cijena kad bi INA plaćali COGS + EBITDA stopu koju INA ima! Sve se može kad se hoće”, poručio je bivši predsjednik uprave Podravke i menadžer Agrokora.


Tagovi: INA PLIN ZVONIMIR MRšIć

NEDAVNO OBJAVLJENO