OBITELJI ODŠTETA OD 570.000 KUNA

Motociklist poginuo vozeći 115 km/h u naselju. No, kriva je neoprezna vozačica

Objavljeno, 19. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Obitelj mladog motociklista koji je poginuo u strašnoj prometnoj nesreći u Zagorju dobit će od osiguravateljske kuće ukupno oko 570.000 kuna odšete i 100.000 kuna za troškove sudskog postupka, odlučio je nepravomoćno Općinski sud. Na to će se obračunavati i zatezna kamata.

Motociklist je poginuo u listopadu 2014. godine u Bedekovčini. Vozačica osobnog automobila neoprezno je skretala lijevo prema trgovačkom centru i u tom je trenutku na desni bočni dio njezina opela naletio motociklist koji je dolazio iz suprotnog smjera.

“Motociklist se kretao brzinom od 115 km/h na ravnom suhom dijelu asfaltne ceste u naselju. Reagirao je dobro i kočio je na najbolji mogući način 58,4 metra ispred mjesta sudara. Dolaskom do ispred trgovine na ravnom dijelu ceste, osobno vozilo koje se kretalo prema njemu skrenulo je u lijevo prema trgovini i grubo oduzelo prednost motociklu. Da se motocikl kretao brzinom do 64 km/h, sudar bi bio izbjegnut naglim kočenjem motocikla te se ne bi dogodio”, zaključio je prometni vještak.

Vještak je posebno naveo da je “vozačica osobnog automobila imala mogućnost uočavanja motocikla i procjene da se to vozilo kreće znatno brže, imala je preglednost preko 220 metara te ga je cijelim putem mogla pratiti pogledom i propustiti da prođe što joj je bio i zadatak prema prometnom pravilu”. No, zbog prevelike brzine procijenjeno je da je motociklist sukrivac za prometnu nesreću u omjeru od 20 posto, pa je za toliko umanjen odštetni zahtjev obitelji.

Tvrtka kod koje je osobni automobil osiguran od odgovornosti obitelji je najprije isplatila odštetu umanjenu zta 40 posto jer su smatrali kako je tolika odgovornost motociklista zbog prevelike brzine. No, sud je u drugom postupku zaključio kako je riječ o 20-postotnoj odgovornosti te naložio dodatne isplate. Osim za oca, majku i brata, presuđeno je da se odšteta isplati i baki poginuloga motociklista, kojoj osiguravatelj nije priznavao to pravo.


Tagovi: MOTOCIKLIST ODSTETA PROMETNA NESRECA SMRT

NEDAVNO OBJAVLJENO