EVO KAKO JE NA SJEVERU

Mnoge bolnice u Hrvatskoj zbog priziva savjesti više uopće ne rade abortuse

Objavljeno, 11. srpnja 2019. Vijesti Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Ginekološka ambulanta
AUTOR
Robert Mihaljević

Najmanje pobačaja na sjeveru napravljeno je lani u Općoj bolnici u Koprivnici. Ukupno 136, od čega su 52 legalno inducirana, odnosno učinjena na zahtjev žene.

Ostali pobačaji bili su spontani, zbog izvanmaternične trudnoće ili drugih anomalija.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najviše pobačaja u tom dijelu Hrvatske učinjeno je u Općoj bolnici u Varaždinu – 425. Od toga, čak oko 290 bilo ih je legalno inducirano. Dakle, na zahtjev trudnice.

U čakovečkoj bolnici bila su 252 pobačaja, bolnici u Zaboku 182, a u Bjelovaru ukupno 171. Izuzmemo li Zagreb koji je po svemu izvan kategorija za uspoređivanje, najviše pobačaja lani bilo je u Rijeci (715), a najmanje u Kninu (19).

Broj abortusa već godinama je u padu u cijeloj Hrvatskoj. Prije desetak godina na tisuću žena fertilne dobi zabilježena je stopa pobačaja od 10,14. Lani pak ta je stopa iznosila 8,0. Tome je svakako pridonijela i nedostupnost abortusa u bolnicama zbog priziva savjesti.

Prema posljednjim, doduše neslužbenim podacima legalno induciran pobačaj uopće nije moguće obaviti u zagrebačkoj kliničkoj bolnici Sv. Duh te slavonskim općim bolnicama: u Vinkovcima, Požegi, Našicama i Virovitici. Razlog? Svi specijalisti ginekologije uložili su priziv savjesti.

Abortus je od lani gotovo nemoguće obaviti i u kliničkoj bolnici u Splitu. Od 30 ginekologa, čak 29 ih je uložilo priziv savjesti i ne želi raditi pobačaja. Jedina koja to i dalje radi je – ginekologinja, odnosno jedina žena među njima.

Zato se abortusi obavljaju u privatnim ginekološkim ordinacijama, ali to se plaća, za razliku od pobača u državnim bolnicama. Cijena abortusa je oko 2500 kuna: najskuplji je Dubrovnik s oko 3000 kuna, a najjeftiniji Bjelovar s oko 1900 kuna.


Tagovi: ABORTUS POBAčAJ PRIZIV SAVJESTI

NEDAVNO OBJAVLJENO