Mlijeko i mliječni proizvodi u Hrvatskoj među najskupljima u EU

Objavljeno, 19. rujna 2023. Vijesti
# Foto: VINDIJA / Pogon varaždinske Vindije
AUTOR
Robert Mihaljević

Mlijeko i mliječni proizvodi i dalje su osjetno skuplji u Hrvatskoj u odnosu na prosjek Europske unije, pokazuju novi podaci za kolovoz.

Kako se navodi, kilogram maslaca prve klase u kolovozu je u Hrvatskoj stajao 6,52 eura, što je čak 43 posto više od EU prosjeka. Sir edam skuplji je za gotovo 18 posto, a gouda za nešto više od 7 posto.

U srpnju je pak u odnosu na lipanj u Hrvatskoj proizvodnja mlijeka za piće pala za čak 13,7 posto, a maslaca za oko 5 posto. U odnosu na srpanj lani, proizvodnja mlijeka za piće manja je za 6,2 posto, a maslaca za gotovo 32 posto.

“U isporuci mlijeka otkupljivačima u srpnju ove godine sudjelovalo je 2743 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 31,1 tona.

Isporučena količina mlijeka u srpnju u odnosu na lipanj ove godine bila je niža za 2,2 posto, a u odnosu na isti mjesec lani bila je niža za 8,5 posto“, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Inače, prosječna maloprodajna cijena svježeg mlijeka od 3,2 posto mliječne masti u kolovozu je u dućanima iznosila 1,21 euro, što je neznatno više nego u istom mjesecu lani. Prosječna lanjska cijena pak bila je 24 posto viša od predlanjske.


Tagovi: CIJENA EU MASLAC MLIJEKO SKUPLJI

NEDAVNO OBJAVLJENO