BRUTALNE UVREDE I PRIJETNJE SRBIMA

Mladić iz Podravine, Škorin simpatizer, Pupovcu prijetio smrću. Osuđen je

Objavljeno, 08. srpnja 2021. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Palača pravde u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Marin (19) iz okolice Đurđevca proglašen je krivim i osuđen jer je prepun mržnje i netrpeljivosti prema Srbima u više navrata ozbiljno prijetio saborskom zastupniku Miloradu Pupovcu. Deklarirao se kao simpatizer Miroslava Škore.

Prema presudi, kriv je jer iz mržnje prijetio drugome da će ga usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti te mu počiniti kakvo drugo zlo, a učinio je to putem e-maila u pet navrata tijekom srpnja i kolovoza 2019. godine.

Marin je tada imao 17 godina pa je osuđen na “pridržaj izricanja maloljetničkog zatvora, s time da maloljetniku može biti naknadno izrečen maloljetnički zatvor, ako za vrijeme od 3 (tri) godine počini novo kazneno djelo”. Predsjednik sudskog vijeća bio je sudac za mladež.

Prema presudi, on je 24. srpnja 2019. e-mailom Pupovcu poslao poruku sljedećeg sadržaja: “Šta je pupi ha vi četnici bi čirilicu e pa neče moći dok smo živi mi domoljubi i branitelji uklonit čemo prvo političare pa zatim vas četnike dosta je bilo jebanja u zdrav mozak a ti i sdss ste smeča i pazite se nikada neznate kad vas čeka netko smeča četnička Z. D. S.”.

PROSVJED PROTIV ĆIRILICE

Potom mu je 4. kolovoza poslao još jedan e-mail: “Sretna ti 24 godišnjica Oluje pupi smrade samo se ti sječaj žrtava ali sjeti se zasto je došlo do Oluje majmune glupi četnički strgat ču ti noge majmune Z. D. S.”. Tu nije bio kraj. Dana 26. kolovoza ide nova poruka elektroničke pošte saborskom zastupniku: “Majmune četnički ja ču ti začepiti usta pupi ja jednom za sva vremena Z. D. S.”.

Tri dana kasnije – još jedna, i to na adresu Srpskog narodnog vijeća: “Nabijem vas na kurac smradovi četnički uskoro vas neče biti u Hrvatskoj jer čemo svi na jedan prosvjed u kojem ćemo jebati mater i političarima i vama vi ste paraziti ove države smeča jedna”. Potom 29. kolovoza stiže još jedan e-mail na adresu SNV-a:

“Haha, vidim da ste objavili moju poruku i samo da vam kažem da nisam nikakav ekstremist jer vas mrzi gotovo cijela H. i samo da dođe Š. na vlast nečete više imati prava kao do sada zbog pedera plenkia a prosvjed če biti i protiv ćirilice i vas i vlade koja vas štiti a kad krenemo zgazit čemo vas kao mrave ko i 95 gardijada i što se tiče pozdrava Za dom spremni to je stari hrvatski pozdrav od 16 stolječa i uvijek čemo ga koristiti kao i prvo polje bijelo”.

MORA SE ISPRIČATI

Marin u svojoj obrani priznaje počinjenje kaznenih djela i ne može objasniti zbog čega je poslao navedene poruke, jednostavno mu je tako došlo. On je prethodno kreirao e-mail adresu, a adresu oštećenika pronašao je na Internetu, te je poslao poruke preko svojeg mobitela.

“Vezano uz metak koji je kod njega pronađen, naveo je da ga je pronašao na livadi iza svoje kuće i odlučio ga zadržati kao ukras”, stoji u presudi Općinskog suda u Koprivnici.

Mladiću je sud izrekao i odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora te “posebnu obvezu da se ispriča oštećenicima pisanim putem i da se uključi u pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade”.

Marin se u međuvremenu zaposlio kao kuhar i kaže da se smirio. Centar za socijalnu skrb pak podsjeća kako je ranije prekršajno kažnjavan zbog prijetnje policiji putem Facebooka.


Tagovi: MILORAD PUPOVAC MIROSLAV šKORO MRžNJA PRESUDA PRIJETIO SMRćU SNV SRBI

NEDAVNO OBJAVLJENO