RODITELJI SU ZNALI I ŠUTJELI

Mladić dobio 18 mjeseci zatvora jer je djevojčicu (15) prisilio na spolni odnos

Objavljeno, 05. siječnja 2022. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Mladić (25) pravomoćno je proglašen krivim i osuđen jer je 15-godišnju djevojčicu prisilio na spolni odnos u automobilu u goričkom naselju u okolici Varaždina.

Vrhovni sud RH potvrdio mu je kaznu od 18 mjeseci zatvora, i to za kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka. Prema presudi, M. je 15-godišnjakinju, tada učenicu prvog razreda jedne srednje škole u Varaždinu, automobilom u noći odvezao na poljski put te je prisilo na seks.

Žrtva je tijekom ročišta navela kako je, usprkos njezinog verbalnog odbijanja, odgurivanja i plača, nad njom izvršio spolni odnošaj.

“To se dogodilo u zaključanom automobilu na osamljenom mjestu. Kako je M. bio uporan i baš se deral da mu dam, prijeteći da me neće pustiti doma, na kraju sam popustila, iako spolni odnos s njim nisam htjela”, ispričala je na sudu.

DRUŽENJE ZA USKRS

Nakon toga, dugo se nikome nije povjerila iz straha i srama, a kasnije je sve ispričala prijateljici, školskoj psihologiji i roditeljima. Policiju je na koncu u svemu obavijestila upravo školska psihologinja, i to godinu dana nakon mučnog događaja.

Mladić se žalio na presudu tvrdeći kako je djevojčica pristala na spolni odnos te ju on na to nije prisiljavao. Ističe i kako su se nakon toga sretali, čak i s njezinim roditeljima, a nitko mu ništa nije predbacivao.

“Okolnost da se oštećenica, prividno, uredno ponašala, sukladna je njezinoj prvobitnoj namjeri da spriječi javno razotkrivanje optuženika, a time i intimni osjećaj sramote. Jednako se uredno ponašao i otac oštećenice na druženju povodom Uskrsa, očito s istim ciljem.

“Ponašanje oštećenice koja se plačući, verbalno i fizički opire optuženiku, ne ukazuje na njezin pristanak na spolni odnošaj”, tvrdi sudac

Da je tome tako, jasno slijedi iz konteksta prijavljivanja kaznenog djela do kojeg dolazi tek povodom dopisa psihologa škole u Varaždinu kojim se obavještava policija”, navodi se u pravomoćnoj sudskoj presudi.

“Žalbom isticana činjenica da je oštećenica u svom iskazu na dokaznom ročištu rekla da je, u konačnici, pristala na spolni odnošaj sa optuženikom, nije odlučna za utvrđivanje relevantnih činjenica s obzirom da optuženik u svojoj obrani poriče bilo kakav spolni kontakt.

IZ TE KOŽE NE MOŽE

Dapače, inzistiranjem na tom navodu oštećenice moglo bi se zaključiti da optuženik u žalbi dopušta da je s oštećenicom imao dragovoljni spolni odnošaj, iako je u postupku iskazivao suprotno. Sud navod oštećenice pravilno stavlja u kontekst konkretnih okolnosti kada se ona noću, na osamljenom mjestu, zatekla u vozilu znatno starijeg i fizički jačeg optuženika.

Shvativši da nema drugog izlaza, odlučila se prestati opirati njegovom navaljivanju. To, međutim, ne znači da se ona na inzistiranje optuženika predomislila, već je njezino prepuštanje očiti izraz osjećaja inferiornosti i svijesti da ‘ne može iz te kože’, kako sama iskazuje.

Stoga, ukupno ponašanje oštećenice koja se prethodno plačući, verbalno i fizički opire optuženiku, ne ukazuje na njezin pravovaljani pristanak na spolni odnošaj, čega je optuženik bio svjestan”, navodi sudac Vrhovnog suda koji je odbio žalbu osuđenika.

Slučaj se dogodio u ljeto 2015. godine na varaždinskom području, a Mario je uhićen početkom veljače 2016. godine. U istražnom zatvoru proveo je četiri mjeseca, pa mu još ostaje za odslužiti 14 mjeseci.


Tagovi: DJEVOJčICA PRESUDA SILOVANJE SPOLNI ODNOS VARAžDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO