SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Mladi najodgovorniji za mnoga nova žarišta epidemije koronavirusa

Objavljeno, 05. kolovoza 2020. Zdravlje
# Foto: WALLPAPERUP / Belle Deese / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu kako su mladi ljudi u mnogim zemljama odgovorni za značajan skok broja zaraženih koronavirusom.

Dolaskom ljeta mladi su intenzivirali druženja u noćnim klubovima, prigodnim zabavama, rođendanima i na putovanjima. To je pak dovelo do značajnog skoka broja oboljelih u pojedinim zemljama.

Zato WHO poziva mlade da ograniče odlaske na masovna okupljanja i zabave i da poštuju epidemiološke mjere i preporuke. Upozoravaju kako se udjel broja zaraženih u dobi od 15 do 24 godine utrostručio u pet mjeseci.

Mladi imaju blaže simptome, ali bolest mogu prenijeti starijima u obitelji, kod kojih su komplikacije i stopa smrtnosti mnogo veći.

WHO procjenjuje i kako je prosječna smrtnost zaraženih koronavirusom 0,6 posto, što je oko šest puta više nego kod obične sezonske gripe.

Svoju procjenu WHO temelji na pretpostavci da je u svijetu dosad ukupno oko 115 milijuna zaraženih, od kojih većina nije dokazana jer je bila asimptomatska ili s blagim simptomima.

Do te su brojke došli statističkim modelima koji su uključivali serološke testove u mnogim zemljama koji su pokazali kako je zaraženih mnogo više od službeno evidentiranih.

Službeno je pak od posljedica bolesti Covid-19 koju uzrokuje virus SARS-COV-2 dosad u svijetu preminulo oko 700.000 osoba.


Tagovi: MLADI VIRUS WHO

NEDAVNO OBJAVLJENO