ANALIZA IZBORNIH REZULTATA

Mladen Godek: Desnica je premoćno pobijedila, a mene jedna stvar tješi

Objavljeno, 07. srpnja 2020. Komentari
# Foto: Glas Podravine / Mladen Godek, kolumnist portala Danica.hr
AUTOR
Mladen Godek
suradnik portala

Neočekivani rezultati parlamentarnih izbora su ne samo iznenađujući, nego izazivaju gotovo pa nevjericu. Iako sam već dulje vrijeme izvan aktivne politike, naprosto ne mogu da se ne osvrnem na te rezultate, da pokušam pronaći neko logično objašnjenje za ovaj trijumf HDZ-a i potpuni poraz opozicije.

Postoji tu realna opasnost da budem subjektivan. Svi koji me poznaju znaju, da nikad nisam bio pristalica HDZ-a. Ja sam druga suprotna politička opcija. Ali, vjerujte, u ovoj analizi ću se truditi da budem maksimalno objektivan.

A u pitanju je neviđena pobjeda HDZ-a. Povijesna. Nehotice pada na pamet usporedba s sličnim trijumfom Vučića na izborima u Srbiji. Ne znam detaljno situaciju u Srbiji, ali čisto sumnjam da je tamo baš bajno. Ovdje u proteklom razdoblju na vlasti je bila Vlada HDZ-a i izbori su pravi test njezine uspješnosti. Pokazuju da je to čudesno uspješna Vlada.

Ipak, široko je poznato da smo najkorumpiranija država u EU (čak i notorna Ruža Tomašić to ističe).  Što se tiče ekonomskog stanja zemlje, ova Vlada nas je čvrsto prikovala na predzadnje mjesto u EU. Ne znam koga razumnog može zadovoljiti okolnost da smo još uvijek ispred Bugarske. U normalnim državama takva Vlada gubi izbore. I to uvjerljivo.

Pobijedili koronu

Gledajući  izborne rezultata i u Srbiji, nužno zaključujem da je najvažnije tko umije bolje i jače svirati na nacionalnim žicama – taj dobiva.  Kad čujem nekog da viče:“Ja sam Hrvat!“ ili „Ja sam Srbin!“, dođe mi da mu kažem: “Tko ti je kriv. Što se žališ!“ Ne mogu shvatiti, pa ni prihvatiti, da nacionalni osjećaj bude ispred želje da tebi i tvojima bude što bolje.

Radi objektivnosti istaknut ću da je ova Vlada naišla na velike poteškoće za nastanak kojih nije odgovorna. Mislim tu na aferu Agrokor, potres u Zagrebu i korona krizu. Doista, niti jedna Vlada u svojem mandatu nije susrela veće probleme. Plenković je neprestano isticao kako su oni to uspješno riješili.

Ako je to zaista tako, onda možda imamo odgovor o razlozima nečuvene izborne pobjede. Uspjeh kod rješavanja Agrokora zamračen je poznatom aferom Borg. Posljedice katastrofalnog potresa u Zagrebu nisu riješene, čak nije niti donesen nužno potrebni zakon, koji bi to regulirao. Nije donesen jer je HDZ-u bilo važnije ići po izbornu pobjedu, nego brinuti o tome kako će stradali u potresu proživjeti jesen i dolazeću zimu.

Korona je jednostavno proglašena pobijeđenom, jer važno je što prije izaći na izbore dok ljudi još vjeruju u tu „pobjedu“. Pokazalo se da je korona sve prije nego pobijeđena. Izbori se održavaju pod maskama. Ali ništa, baš ništa ne može stati na put HDZovoj pobjedi.

Personalizirana kampanja

Moglo bi se objašnjenje potražiti u nadmoćnosti Plenkovića nad Bernardićem. Istina je da je upravo taj moment HDZ isticao, maksimalno personalizirajuću izbornu kampanju. Mogu se složiti da ta nadmoćnost Plenkovića postoji, ali to nisu bili personalni izbori, nego izbori za Sabor. Ali, kao da je to velika većina birača previdjela.

Ako se rezultatima HDZ-a pribroje glasovi Domovinskog pokreta, pa onda još i Mosta, to je apsolutna, nikad doživljena u toj mjeri, pobjeda desnice. A s druge strane lijeva i građanska opcija jedva da je osvojila trećinu saborskih mandata. Slušam jučer Davorka Vidovića. On govori o tom katastrofalnom porazu, ali uz to još više ga brine budućnost.

Naša mladež se očito priklanja konzervativnoj struji, onoj koja govori da su ustaše bili malo zločesti. To je ta naša mladost, mladost koja je inače uvijek bila progresivna, sa osnovnom karakteristikom da mijenja postojeće. Ne, naša je drukčija, ona u velikoj mjeri misli da je apsolutno prihvatljiv „stari“ hrvatski pozdrav Za dom spremni! Dakle, HDZ niti na tom ideološkom planu nije mogao izgubiti.

Nezabilježen promašaj

Ostaje još da pokušam dokučiti kako je mogla nastati takva ogromna razlika između predizbornih anketa i konačnih izbornih rezultata. Naime, gotovo sve te ankete predviđale su relativnu pobjedu Restart koalicije. Nikada, a siguran sam i nigdje, nije zabilježen takav promašaj. A zapravo mislim da i to ima svoju uzročnost. Naime, te ankete se provode telefonski.

Čovjek u svom domu kaže da mu je dosta korupcije i stanja u zemlji i da niti slučajno neće glasati za HDZ. I – ne izađe na izbore. Nasuprot tome, motivirani glasači HDZ-a izlaze masovno. Neću analizirati njihove motive, pa molim ljubazne čitatelje da sami pokušaju to dokučiti.

Ima li nečeg pozitivnog u tim rezultatima? Ipak ima. Brzo će biti sastavljena Vlada i imat će potpuni placet da može provoditi i vrlo nepopularne mjere.

Da li ja kao osoba liberalne provenijencije mogu naći nešto utješno u ovim izborima? Moj grad, moja Koprivnica, i ovaj put je glasala protiv HDZ-a.  Dopustite da završim ovaj članak prije nego se to sitno zadovoljstvo izgubi.

O AUTORU
Mladen Godek bio je drugi liberalni gradonačelnik Koprivnice. Nakon izbora 1997. godine na toj je funkciji naslijedio prethodnika, također člana HSLS-a Vinka Špička. Godek je osoba bogate javne i političke karijere. Bio je općinski sudac, odvjetnik, gradonačelnik, saborski zastupnik, član najviših tijela Hrvatskog helsinškog odbora. Karijeru su mu obilježile oratorske bravure i beskompromisna borba za slobodu i ljudska prava.


Tagovi: IZBORI KOMENTAR MLADEN GODEK

NEDAVNO OBJAVLJENO